logo

U bent hier

Het Aquarius-incident en internationaal recht: commentaar door drs. Kristof Gombeer

Het Aquarius-incident scheerde de afgelopen week hoge toppen in het nieuws. Het incident is een voorbeeld van een internationaalrechtelijke problematiek op het kruispunt van internationaal zeerecht en bescherming van de mensenrechten. Onze eigen Kristof Gombeer schrijft zijn doctoraat in dit veld. Hij werd gevraagd voor verschillende interviews om commentaar te geven op het incident vanuit rechtswetenschappelijk perspectief. 

Op 14 juli verscheen een artikel van Gombeer en Fink op de blog EJIL: Talk! In het artikel tonen de schrijvers aan dat noch het zeerecht, noch het internationaal recht over de bescherming van mensenrechten een klaar en duidelijk antwoord biedt op deze problematiek. Daarnaast wijzen ze op de belangrijke rol die de Europese Unie hierin kan spelen in het licht van haar migratiepolitiek. Lees het volledige artikel (in het Engels) hier.

Op 17 juli verscheen een artikel in de Nederlandse Volkskrant waarin Gombeer reageert op de poging van Italië om Nederland verantwoordelijk te stellen. Twee schepen van Duitse hulporganisaties betrokken bij het incident, voeren de Nederlandse vlag. Hij stelt in het artikel dat Italië de grenzen van het internationaal recht aftast met haar ophefmakende politiek. Het volledige artikel vind je hier terug. 

Gombeer werd bovendien geïnterviewd door de Canadese nieuwszender CBC om de Europese migratieproblematiek te duiden. Hij gaat in op het gebrek aan burden-sharing in de Europese Unie. Het volledige interview kan je hier bekijken. 

Op zondag 24 juni wordt er een Europese mini-top georganiseerd in Brussel, waar de Europese Commissie de prangende asiel- en migratieproblematiek zal besproken worden.

 Profielfoto KGombeer

Kristof Gombeer is lid van de Afdeling Internationaal en Europees Recht van de Vrije Universiteit Brussel. Meer info over zijn onderzoek vind je terug op zijn profielpagina