logo

U bent hier

Prof. Dr. Erik Franckx over de "strait to war" tussen Oekraïne en Rusland

Verhoogde spanning tussen Oekraïne en Rusland in de Zee van Azov en de Straat van Kerch na de wederzijdse arrestatie van elkaars schepen door de partijen in het conflict.  Prof. Franckx staat de Russische pers te woord.

“Strait to war? Russia and Ukraine clash in the Sea of Azov”,

Met deze gevatte beeldspraak opent Andrew Wilson op 2 oktober 2018 zijn opiniestuk van de Europese Raad inzake Buitenlandse Betrekkingen, een onafhankelijke internationale denktank die het Europese buitenlands en veiligheidsbeleid tot voorwerp heeft (https://www.ecfr.eu/article/commentary_strait_to_war_russia_and_ukraine_clash_in_the_sea_of_azov).  Kort daarna escaleerde het conflict verder nadat Oekraïne twee Russische commerciële schepen had opgebracht en Rusland dan op 19 November twee Oekraïense vissersboten had aangehouden. Na afloop van een EU Raad Buitenlandse Zaken de dag erna riep het Verenigd Koninkrijk Rusland op om te stoppen met aan Oekraïense vaartuigen alsook aan schepen van derde staten de toegang tot de zee van Azov te ontzeggen. 

Prof. Franckx werd op 20 november gevraagd om commentaar te geven op dit persbericht (https://sputniknews.com/europe/201811201069950166-uk-russia-ukraine-azov-sea-ship-access/) door Sputnik International, de nieuwsdienst die op 10 november 2014 werd opgericht door het persbureau van de Russische Federatie.  Dit interview werd live uitgezonden op dit medium (https://soundcloud.com/radiosputnik/dispute-on-the-sea-of-azov-withdr-erik-franckx).  Even later verscheen dan de schriftelijke versie van dit interview (https://sputniknews.com/analysis/201811211070007785-sea-azov-dispute/).