logo

U bent hier

VUBToday: VUB-onderzoek: moeders spenderen dubbel zoveel tijd aan 'taxi spelen' dan vaders

Dochter moet opgehaald worden na de avondstudie, daarna zoon ophalen bij de sportschool om vervolgens dochter te droppen bij de muziekschool. Ouders kennen het tijdrovende fenomeen ‘taxi spelen’ maar al te goed. Vooral mama’s kennen deze job door en door. Dat blijkt uit onderzoek van de VUB. “Bij tweeoudergezinnen met een kind van tien jaar of jonger neemt de moeder dik 61 procent van de verplaatsingstijd met de kinderen op zich. Bij vaders is dat 28 procent”, zegt VUB-onderzoeker Theun Pieter van Thienoven. “Dat lijkt onschuldig, maar het heeft grote gevolgen voor vrouwen.” Moeders zouden geneigd zijn om bijvoorbeeld minder te werken of vergaderingen niet uitzitten tot het einde als deze uitlopen. “Als je meer tijd in die ritten steekt, beperkt dat je kansen op de arbeidsmarkt.” Lees meer op nieuwsblad.be (+). Theun Pieter van Tienhoven kreeg voor het achterliggende onderzoek de De Paul De Vroede prijs 2019.  read more on VUB Today