logo

U bent hier

VUBToday: "Vrouwen stemmen meer op gevestigde partijen"

Het is intussen honderd jaar geleden dat vrouwen voor het eerst mochten meestemmen. De vrouw bleek al snel anders te stemmen dan mannen, en dat is vandaag nog steeds het geval. Al lijkt de genderkloof wat minder uitgesproken dan verwacht. Dat toont de Belgian local elections study aan, die de VUB samen uitvoerde met UGent, UAntwerpen, UHasselt en enkele Franstalige universiteiten. Het valt hierbij op dat Groen (57%), Open VLD (56%) en CD&V (54%) de partijen zijn met de meeste vrouwelijke kiezers. Vlaamse Belang is dan opvallend mannelijk, met slechts 40 procent vrouwelijke kiezers. “Vrouwen stemmen meer op gevestigde partijen. Mannen kiezen eerder voor politieke nieuwkomers en outsiders”, zegt VUB-politicologe Silvia Erzeel. Ze verwijst hiervoor naar N-VA, toen deze destijds opkwam het vooral goed deed bij mannen. Vandaag zijn de verhouding ongeveer gelijk. “Niet zozeer vanwege haar standpunten, maar omdat ze een gevestigde partij is geworden.” Lees meer op demorgen.be (+).  read more on VUB Today