logo

U bent hier

VUBToday: Burgerwetenschap ontdekt 18de- en 19de-eeuwse getuigenverhoren

Op 23 mei 2019 wordt het project Getuigenissen gelanceerd in het Brugse Rijksarchief. Getuigenissen wil meer dan 10.000 getuigenverhoren en ondervragingen van verdachten uit de 18de en 19de eeuw verzamelen, digitaliseren en online uittypen met de hulp van vrijwilligers. De bronnen bieden een unieke inkijk in de betrokkenheid van gewone mensen bij de ingrijpende veranderingen van de 18de en 19de eeuw zoals industrialisatie, politieke omwenteling en toenemende sociale ongelijkheid. Onder leiding van VUB-historicus prof. dr. Wouter Ryckbosch werken verschillende disciplines (geschiedenis, sociologie, criminologie en taalkunde) aan de Vrije Universiteit Brussel samen met Histories vzw en het Rijksarchief. Het is voor het eerst dat crowdsourcing in ons land op dergelijke schaal ingezet wordt voor historisch onderzoek.  read more on VUB Today