logo

U bent hier

VUBToday: Statement: cosmetica in Europa zijn veilig

Naar aanleiding van recent advies* gegeven door de Hoge Gezondheidsraad van Belgie betreffende de mogelijke gevaren voor de volksgezondheid van een reeks dagelijkse consumentenproducten, is het nodig  om een aantal begrippen nader te verklaren om de schrik die er bij heel wat mensen ontstaan is, te ontkrachten.  Een hele reeks van chemische stoffen  werd opgelijst  en het gebruik van consumentenproducten zoals dagelijkse verzorgingsproducten en cosmetica, o.a. nagellak, haarverven, lotions, zonneproducten met nanodeeltjes, werd ontraden. Deze producten kregen hierdoor het label als zijnde  gevaarlijk voor de volksgezondheid.  Ver van te willen beweren dat er geen chemische stoffen zijn die problemen kunnen veroorzaken bij voldoende contact en blootstelling eraan, is er nood aan goede wetenschappelijke basisinformatie zodat de consument zelf kan begrijpen en nuanceren en niet meegesleept wordt in  sensatiegerichte en foutieve informatie.  read more on VUB Today