logo

U bent hier

VUBToday: De Europese privacywet blaast eerste verjaardagskaars uit

Op 25 mei blaast de Europese  privacywet, beter gekend als de GDPR, zijn eerste verjaardagskaars uit. De wet wil Europese consumenten beschermen tegen bedrijven die persoonlijke data verzamelen om er geld aan te verdienen. De Europese Unie wilde met de GDPR de consument meer inspraak geven over hun datagegevens. De vraag is of de wet na een jaar gerespecteerd en probleemloos toegepast wordt door bedrijven en overheden. Volgens Paul De Hert, privacy-expert aan de VUB, zorgt de GDPR ervoor dat Europese producten en diensten de privacy respecteren. Hiermee zou het zich kunnen onderscheiden van andere spelers. “We moeten ambitieuzer zijn om op die manier het verschil te maken met Chinese en Amerikaanse diensten.” Maar het probleem is dat consumenten gevangen zitten in gratis en gebruiksvriendelijke diensten. Lees meer op demorgen.be. read more on VUB Today