logo

U bent hier

VUB-fysicus ontwikkelt nieuwe methodes op basis van AI om elementaire deeltjes in het CERN te onderzoeken

Om het heelal beter te begrijpen is het cruciaal om meer kennis te vergaren over de elementaire deeltjes zoals elektronen en quarks, en hoe ze interageren. Dr. Seth Moortgat, wetenschapper aan het Interuniversity Institute For High Energies van de VUB en ULB ontwikkelde met inzet van Artificial Intelligence twee innovatieve methodes die werden ingezet in het CERN. Met de eerste methode kunnen verschillende soorten van deze  quarks makkelijker geïdentificeerd worden. De tweede methode verhoogt de gevoeligheid van de data-analyse bij het vergelijken van de resultaten, waardoor de theoretische modellen sneller kunnen geverifieerd en mogelijks uitgesloten. Hierdoor is men weer een stap dichter is bij het opsporen van nog onbekende natuurfenomenen. Moortgat werd selecteerd voor de prestigieuze Lindau Nobel Laureate meeting begin juli, waaraan dit jaar 39 Nobelprijswinnaars in de fysica deelnemen. read more on VUB Today