logo

U bent hier

VUBToday: Nieuwe gevangenisdorp in Brussel

Als alles volgens plan verloopt, opent Brussel in 2022 de grootste gevangenis van het land met een prijskaartje van 1 miljard euro. Het zou gaan om meerdere gebouwen, waardoor het eerder iets weg heeft van een ‘gevangenisdorp’. De plannen van het nieuwe complex krijgen in ieder geval veel kritiek te verduren. Enerzijds zou het een groene omgeving in Haren zomaar van de kaart vegen, anderzijds is de grote schaal van het gevangeniscomplex een doorn in het oog van de tegenstanders. Ook VUB-criminologe Kristel Beyens is van mening dat gevangenissen best kleinschalig zijn. “Dat is belangrijk voor een menselijk regime”. Toch is ze ervan overtuigd dat het nieuwe complex goed georganiseerd zal worden. “Het is wel een mastodontgevangenis, maar men zal er met nieuwe detentievormen en kleinere eenheden werken, met een open afdeling voor vrouwen.” Lees meer op bruzz.be.  read more on VUB Today