logo

U bent hier

VUBToday: Idealisme is niet voor watjes

Het Westen heeft een groot deel van zijn macht te danken aan idealen. Dat schrijft Jonathan Holslag, professor internationale betrekkingen aan de VUB, in zijn jongste opiniestuk. Zo heeft het lezen van een aantal denkers over macht en politiek professor Holslag bewust gemaakt dat je geen macht kan opbouwen zonder idealen. “Van de historicus Polybius leerde ik hoe het streven naar een goede grondwet mee de basis legde van de Romeinse macht. De Chinese strateeg Sun Tzu wees me op het belang van een wijs beheer van de natuurlijke hulpbronnen voor machtsbehoud. Machiavelli onderstreepte het belang van de deugd en de merite van de republiek als basis van het succes van de Italiaanse stadstaten. Napoleon Bonaparte, Thomas Jefferson en Alexander Hamilton benadrukten het belang van onderwijs en de emancipatie van de geest.” Maar ook talent, vrijheid en het maken van je eigen keuzes spelen een rol in idealisme. Lees het volledige opiniestuk op knack.be (+). read more on VUB Today