logo

U bent hier

VUBToday: Zo zie je of jouw stuk vlees in de winkel stress had tijdens zijn laatste uren

Wanneer dieren hevige stress ervaren op weg naar het slachthuis en daar hun beurt afwachten, komen er hormonen vrij die de kwaliteit van het vlees aantasten. Volgens Frédéric Leroy, professor bio-ingenieurswetenschappen aan de VUB, herken je zulk vlees meteen in de winkelrekken. Er zijn twee vleesdefecten die gerelateerd kunnen worden aan stress. “Het eerst en meest voorkomende is PSE-vlees: pale (bleek), soft (zacht), exudative (met vochtverlies), wat je vooral bij varkensvlees kunt vinden en het gevolg is van intense stress.” Je ziet dit vlees liggen in een waterlaagje. “Het andere is DFD-vlees: dark (donker), firm (stevig) en dry (droog) en wordt vooral veroorzaakt door een meer chronische vorm van stress. Dit komt eerder voor bij rundvlees, maar wordt bij ons relatief weinig aangetroffen.” Lees meer knack.be (+). read more on VUB Today