logo

U bent hier

VUBToday: "Afschaffen woonbonus logischer dan politiek van slaan en zalven"

Als het van de N-VA afhangt, zal de woonbonus binnen de kortste keren afgeschaft worden. In theorie zou de subsidie uitdoven vanaf 1 januari 2020. De fiscale hervorming richt zijn pijlen dan op nieuwe leningen, niet op leningen die reeds voor de hervorming aangegaan zijn. Verschillende experten juichen het voorstel alvast toe en zien er geen graten in, aangezien de rente historisch laag is op de woningmarkt. Ook Michel Maus, professor fiscaal recht aan de VUB, vindt het voorstel logischer dan de huidige gang van zaken, die hij een ‘politiek van slaan en zalven’ noemt. “Nu worden kopers eerst geconfronteerd met zware registratierechten om dan vervolgens in de jaren daarna een fiscaal cadeautje terug te krijgen. Dan is het beter om van bij de start iets te doen.”  read more on VUB Today