logo

U bent hier

VUBToday: Hoarding: geen zeldzaam verborgen fenomeen in Vlaanderen

Bij hoarden is er sprake van een extreme verzamelstoornis. “Ze hechten zich aan uiteenlopende spullen zonder veel waarde”, zegt psychiater Nathalie Vanderbruggen (UZ Brussel). Het fenomeen is niet zeldzaam in Vlaanderen. “De cijfers variëren van anderhalf tot zes procent van de volwassen bevolking.” Maar zij slagen er wel vaak in om dit te verbergen voor de buitenwereld, want hun grootste nachtmerrie is dat er hulp komt waardoor ze spullen moeten wegdoen. Maar waarom willen zij per se deze spullen houden? “Zich met spullen omringen voelt veilig. Men klampt zich eraan vast omdat de rest van het leven onveilig voelt of ooit voelde.” Hoarden is bovendien niet statusgebonden. Lees meer op demorgen.be (+) read more on VUB Today