logo

U bent hier

VUBToday: Aalst Carnaval: "Als er niet gelachen wordt met een aangebrande mop, maak dan geen tweede mop"

De krokusvakantie betekent traditiegewijs carnaval in Aalst, maar de vele media-aandacht die deze editie heeft is verre van traditioneel. Aanleiding hiervoor zijn de Joodse poppen in de carnavalstoet, die wereldwijd niet gesmaakt worden. In Aalst zelf ziet men geen graten in de Joodse poppen, omdat er tijdens carnaval met alles en iedereen gelachen mag worden. Toch valt het op dat er niet gelachen wordt met de dodelijke slachtoffers die vielen tijdens een overval in Aalst in de jaren 1980, gepleegd door de Bende van Nijvel in supermarkt Delhaize. Willem Elias, professor agogiek aan de VUB, benadrukt de fijngevoeligheid die heerst rond de Joden door de concentratiekampen en de Holocaust tijdens WOII. “Het voorwerp van spot wordt verondersteld mee te lachen, maar de Joodse gemeenschap heeft vorig jaar duidelijk laten weten dat ze er niet mee kan lachen, dan zou men er beter mee stoppen.” Lees meer op vrt.be. read more on VUB Today