logo

U bent hier

VUBToday: Aalst Carnaval: 'Joodse poppen zijn een principekwestie geworden'

Gisteren trapte stad Aalst de jaarlijkse carnavalsstoet af. Het was wat onstuimig door het stormachtige weer, maar ook de Joodse poppen hadden hun aandeel in. Vanuit de hele wereld worden de poppen bekritiseerd. Terecht of niet? Volgens Koen Lemmens, professor persrecht aan de VUB, is de hele kwestie begrijpelijk. “Het carnaval was nooit wereldnieuws, was altijd afgeschermd in tijd en ruimte. Behalve wij hier zag niemand die poppen van zwangere nonnekes, ‘aarsbisschoppen’… Maar nu wel. Nu ziet een Joodse man in pakweg Sydney of Boedapest die Joodse poppen en die man is natuurlijk geschokt.” Professor Lemmens meent ook dat alles erg lokaal bepaald is. “De globalisering van de samenleving gaat niet samen met de globalisering van humor. Wat in Parijs grappig is, is dat in pakweg Tokio misschien helemaal niet.” Toch meent Lemmens dat we ergens ook te verkrampt zijn geworden. Lees meer op demorgen.be (+). read more on VUB Today