logo

U bent hier

VUBToday: Hebben alle bedrijven een Chief Happiness Officer nodig?

De meeste mensen zullen wellicht al eens gehoord hebben over de gevreesde ‘burn-out’ of kennen iemand die ermee kampt. Niet verwonderlijk, want het aantal burn-outs zit in de lift. Bedrijven willen de nodige maatregelen nemen door een Chief Happiness Officer (CHO) in dienst te nemen die een welzijnsbeleid moet integreren en nadien coördineren, maar niet iedereen kan zich vinden in dit concept vinden dat uit de VS is overgewaaid. Volgens Elke Van Hoof, psycholoog aan de VUB, moeten bedrijven welzijn niet langer als kost zien maar als opportuniteit. “Er is een grote winstmarge te boeken: een kwaliteitsvol, geïntegreerd welzijnsbeleid kan de productie met 20 procent doen toenemen. Of nog: voor elke euro die je investeert in goede preventie, krijg je minimum 20 euro terug.” Professor Van Hoof meent bovendien dat je niet alleen moet inzetten op mensen die dreigen uit te vallen of reeds afgevallen zijn, maar ook op de andere werknemers die zich nog steeds goed voelen in hun vel. Lees meer op nieuwsblad.be (+). read more on VUB Today