logo

U bent hier

VUBToday: LEZ: Wat kan Vlaanderen leren van Rotterdam?

In Vlaanderen wordt er gesukkeld met de lage-emissiezone (LEZ) en Rotterdam kondigt aan om hun milieuzone af te schaffen. De Nederlandse stad gaf bij de invoering in 2016 aan dat het slechts een tijdelijke maatregel was, en vooral bedoeld was om de concentraties stikstofoxide en fijnstof voldoende te laten afnemen. Dat is volgens het Rotterdamse stadsbestuur momenteel het geval. Waarom lukt dit in Vlaanderen zo moeilijk? Volgens VUB-onderzoeker Nils Hooftman is België veel meer dan Nederland een ‘dieselland’. “Je kan niet meteen eisen dat alleen de nieuwste Euro 6 nog in de stad mogen rijden.” Maar het grote probleem is en blijft het openbare vervoer. “Door de jarenlange besparingen vinden mensen moeilijk een alternatief.” Hooftman meent dat er in Vlaanderen een duidelijk visie ontbreekt, terwijl Brussel er wel in geslaagd is om een totaalverhaal uit te werken. “Vanaf 2030 mogen in Brussel geen dieselwagens meer binnen en vanaf 2035 geen benzinewagens.” Lees meer op tijd.be (+). read more on VUB Today