logo

U bent hier

VUBToday: Mogen bedrijven zomaar beroep doen op minderjarige vloggers?

Is er sprake van kinderarbeid wanneer bedrijven beroep doen op minderjarige vloggers om hun producten te promoten? Er wordt in ieder geval flink met de grens geflirt. Dat zegt VUB-onderzoeker Joris De Wortelaer. De kwestie wordt nu in zowel Nederland als eigen land onderzocht. “Als bedrijven jongeren betalen en over hen gezag kunnen uitvoeren, dan heb je een arbeidsrelatie.” Op zich is er geen probleem als een jonge vlogger eens eenmalig iets gratis krijgt in ruil voor wat promotie, behalve als het systematisch wordt. Ook de hoeveelheid producten die de jonge vlogger keer op keer zou ontvangen speelt een rol. “Als je voor LEGO reclame zou maken en je krijgt tien dozen mee naar huis, dan telt dat ook als een loon.” De leeftijd van de vlogger kent bovendien grenzen. Zo ligt de drempel voor kinderarbeid in België op vijftien jaar. Lees meer op demorgen.be (+). read more on VUB Today