logo

U bent hier

VUBToday: Ontevredenheid over politiek: 'Politici zijn niet met vrouwenthema's bezig'

Politieke wetenschappers van de VUB, ULB, UAntwerpen, KU Leuven en UC Louvain sloegen de handen in elkaar en vroegen aan meer dan 3.000 Belgen hoe zij naar het politieke systeem kijken. Over de ganse lijn roept de Belgische politiek vooral negatieve emoties op. VUB-politicologe Karen Celis waarschuwt dat de huidige aanslepende regeringsvorming met een negatieve bril bekeken wordt. “Een aantal burgers ziet de politicus als iemand die niet te vertrouwen is, een prutser die te veel geld verdient zonder er eigenlijk iets van te bakken.” Onder de burgers zijn er aan aantal sociale verschillen. Zo zijn er meer vrouwen dan mannen ontevreden over de gang van zaken. “Seksueel geweld op en intimidatie van vrouwen wordt niet ernstig genomen door politici.” Celis verwijst hiervoor naar de moord op Julie Van Espen. “De hele kwestie veroorzaakte nauwelijks een rimpeling in de verkiezingscampagne.” Er lijken bovendien verschillen te zijn tussen Vlamingen, Walen en Brusselaars. Ook de leeftijd van de kiezer speelt een rol. Lees meer op demorgen.be. read more on VUB Today