logo

U bent hier

VUBToday: 'Vasten laat interessante mechanismen in werking treden'

Wie denkt dat vasten een garantie op vermageren betekent, zal bedrogen uitkomen. Dat zegt Kris Verburgh, verouderingsexpert aan de VUB. Het afvallen bij vasten kan een bijkomend effect zijn, maar het zal niet bij iedereen van toepassing zijn. Maar waar komt vasten vandaan? En zijn er eigenlijk voordelen verbonden aan vasten? “We doen het al sinds de oertijd. De oermens at soms dagen of weken niets omdat hij gewoon geen voedsel voorradig had.” Anno 2020 is ons lichaam constant bezig met voedsel te verwerken. Een periode waarin je je lichaam voeding ontzegt, lijkt professor Verburgh geen slecht idee. “Het immuunsysteem wordt versterkt, het verouderingsproces wordt afgeremd, het metabolisme en de insulinegevoeligheid verbeteren.” Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen onder de 18 jaar en mensen die ondervoed zijn kunnen beter niet vasten. Lees op hln.be (+) alle tips hoe je gezond kan vasten. read more on VUB Today