logo

U bent hier

VUBToday: Waarom het huwelijksaanzoek een mannenkwestie is

In de VRT-soap ‘Thuis’ vroeg Paulien afgelopen woensdagavond haar vriend Kobe ten huwelijk. In 2016 zagen we reeds hetzelfde tafereel gebeuren in de VTM-soap ‘Familie’, waar Veronique een huwelijksaanzoek deed bij Mathias. Beide momenten gaan in tegen de traditie waar de man op z’n knie gaat. Maar waarom is deze traditie nog steeds zo ingeburgerd? Volgens VUB-socioloog Ignace Glorieux spelen de fysieke verschillen o.a. een rol in dit gebeuren. Zo hebben vrouwen altijd al een afwachtende houding moeten aannemen. Denk hierbij aan de menstruatie of de geboorte van haar kind. Van mannen wordt actie verwacht zoals beslissingen nemen. Ondanks mannen en vrouwen anno 2020 als gelijkwaardige mensen worden beschouwd, zullen vrouwen het huwelijksaanzoek liever overlaten aan de man, meent professor Glorieux. “Het onschuldig ritueel verraadt dat onze samenleving minder gelijk is dan we denken. Neem de arbeidsmarkt. Ook al zijn vrouwen beter opgeleid dan mannen, ze krijgen minder carrièrekansen en verdienen vaak slechter.” Lees meer op gva.be (+). read more on VUB Today