logo

U bent hier

Podcast met VUB-historicus Benoît Henriet: Hoe moet België omgaan met haar koloniale verleden?

VUB-historicus Professor Benoît Henriet, gespecialiseerd in Belgische koloniale geschiedenis, droeg onlangs bij aan een podcast van de Universiteit van Vlaanderen. Daarin heeft hij het over het Belgische koloniale verleden. Je kan die podcast hier beluisteren

Het belgisch koloniaal verleden blijft de gemoederen beroeren. Kan België ooit goedmaken wat het Congo heeft aangedaan? En heeft België de Congolezen ook wat goeds bijgebracht? Benoît Henriet wil als historicus geen rechter over het verleden zijn, maar hij wil het verleden in al haar complexiteit helpen uitleggen. “Want de overlevering van deze geschiedenis, is van cruciaal belang om ook het heden beter te begrijpen.”


Over Benoît Henriet

Voor Benoît Henriet, nu docent Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel, was het een lange zoektocht. Als kind was hij gek op het verleden en gefascineerd door het Oude Egypte. Maar toen de tiener in hem naar boven kwam had die andere, “coolere” plannen voor zijn toekomst. Na niet-geslaagde pogingen om een diploma Romaanse Taal- en Letterkunde en later Beeldhouwwerk te behalen, koos hij voor de opleiding Geschiedenis. Daar heeft hij zijn grote interesse voor het koloniale en postkoloniale verleden van Centraal-Afrika ontdekt. "Als ik een Nobelprijs zou mogen uitdelen, zou ik die geven aan de volkeren die vandaag nog steeds moeten vechten tegen kolonialisme en apartheid. De vijfjarige Benoît die zijn droomcarrière in vervulling ziet gaan, zit nu instemmend te knikken.

(Bron: https://www.universiteitvanvlaanderen.be/podcast/hoe-moet-belgie-omgaan-...)