logo

U bent hier

News about alumni

  • Niels Verborgh heeft gisterenavond de Vlaamse Scriptieprijs gekregen. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn thesis rond de Europese afspraken, juridische bepalingen, associaties en organisaties die de voetbalwereld regeren. De jurist uit Aalst studeerde verleden jaar af aan de Vrije Universiteit Brussel. In zijn bekroonde thesis “legt (Verborgh) op indrukwekkende wijze de talrijke juridische pijnpunten van het systeem bloot,” aldus de jury. Promotor van het onderzoek is Prof. dr. Tony Joris (Vakgroep Internationaal en Europees Recht).
  • Alumni en studenten van de Vrije Universiteit Brussel nemen samen het initiaftief om de overgang tussen het afstuderen en werken soepeler te maken. Het project heet GraduTraject en moet laatstejaars klaarstomen voor de arbeidsmarkt. Dat meldt de nieuwssite Bruzz. Er zullen workshops gegeven worden door experts, maar ook praktische zaken zoals het opstellen van een geschikte cv en houding tegenover je toekomstige werkgever komen uitgebreid aan bod. Daarnaast komen er faculteitsgerichte sessies die meer inspelen op de skills en behoeften van studenten en werkgevers.
  • When professor Vera Rogiers began her career, animal testing was standard practice. That there are now alternatives is largely down to her. The fame of ‘her’ department at VUB reaches across borders. This is a portrait of a pioneer.  read more on VUB Today

  • Schoolverlaters worden verondersteld om snel een baan te vinden om succesvol te zijn, maar dat blijkt tegenwoordig geen garantie te zijn. VUB-sociologe Ilse Laurijssen volgde bijna 70.000 jongeren zonder diploma tot alumni met master-na-masterdiploma. Hieruit bleek dat De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) relatief weinig weet over de duurzaamheid van hun job zoals de evolutie van hun lonen, jobkansen en bijscholing tijdens hun loopbaan. De verschillen en verhoudingen tussen algemene en beroepsgerichte opleidingen zijn na verloop van tijd bijzonder groot te noemen.
  • In het weekend van 6 en 7 mei publiceerde De Tijd een bijdrage met daarin de portretten van 50 Belgen die vandaag al werken aan de dag van morgen. Vijf daarvan zijn verbonden aan de VUB: Ann Dooms, Vincent Ginis, Peter Schelkens, Luc Steels en Bram Vanderborght. Enkele anderen hebben aan de Vrije Universiteit Brussel gestudeerd, zoals Pattie Maes, werkzaam aan het MIT en Peter Catrysse, verbonden aan Stanford University. Voorwaar geen slecht resultaat… Wie de volledige techpionierslijst wilt bekijken, kan dat doen op de site van De Tijd.
  • Abdelkarim Bellafkih is Antwerpenaar en VUB’er in hart en nieren. Als Ingenier is hij gepecialiseerd in werktuigkunde en elektrotechniek. Zijn secundaire schoolcarrière was hobbelig, maar dankzij de juiste leerkrachten die zijn talent zagen, ontdekte hij de liefde voor de wetenschap en besloot hij universitaire studies aan te vatten. Zijn succes dankt hij niet aan halalmaaltijden, wel aan de rolmodellen en gelijkgezinden die hij tijdens zijn studieloopbaan ontmoette. Ziehier zijn relaas.
  • Smartphones zijn vandaag onmisbaar geworden in het leven van de moderne mens. Ze kunnen met enkele swipes heel wat problemen uit de weg helpen en voor sommigen lijken ze de allerbeste vriend tijdens eenzame momenten. Geen wonder dat ze bijna beschouwd worden als slimme wezens. Toch zijn de huidige smartphones dom, want ze hebben geen enkele vorm van bewustzijn. Professor Pattie Maes vertelt in het interview van De Tijd dat dit in de toekomst grondig zal veranderen.  
  • Op zaterdag 22 april vond de vijfde editie van Symposium Medische Wereld plaats op de Brussels Health Campus in Jette. Vice-voorzitter Dr. Stephanie Hostenbach blikt terug op een vruchtbaar debat dat veel reacties heeft losgemaakt. Het is een debat die niet enkel patiënten aangaat, maar iedereen van onze samenleving.  Van actuele onderwerpen zoals dementie en euthanasie tot burn-outs en een betaalbare gezondheidszorg: ze passeren allemaal de revue.  Dr. Stephanie Hostenbach licht in haar blog toe wat zich exact afspeelt in de medische wereld die gebukt gaat door de rush-rush samenleving.
  • Oude kunst, toegepaste kunst, moderne kunst. Grobbendonk of New York. Rubenshuis of Fotomuseum. Overal kom je kunst- en cultuurexperts van de VUB tegen. Tamara Berghmans is sinds 2010 curator van de vaste collectie in het Antwerpse FotoMuseum (FoMu), Martine Maris zorgt al meer dan vijf jaar voor de werken en tentoonstellingen in het Rubenshuis. 

Pagina's