News about DHC2019

• Op dinsdag 2 april 2019 reikte de Vrije Universiteit Brussel onder de noemer ‘Figures that matter’ 7 eredoctoraten uit aan 10 topwetenschappers en internationale persoonlijkheden die dagelijks het verschil maken. Rector Caroline Pauwels opende de academische zitting met het statement dat cijfers, data en onderzoeksresultaten de krachtigste wapens zijn waarover de mens beschikt in de strijd tegen nepnieuws, populisme en de opwarming van de aarde.
  • Op dinsdag 2 april 2019 reikt de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel een eredoctoraat uit aan de Amerikaanse dr. Brian Durie en Susie Durie voor hun jarenlange inzet voor beenmergkankeronderzoek. Met de International Myeloma Foundation (IMF) verwezenlijkten ze grensverleggend werk op vlak van diagnose, behandelingen en patient-empowerment. Hierdoor verdubbelde de levensverwachting van patiënten die getroffen worden multipel myeloom.
  •  Snaartheorie onderzoeken, het prestigieuze Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton leiden, krantencolumns schrijven, tv-colleges over wetenschap bedenken en geven… De Nederlandse theoretisch natuurkundige prof. dr. Robbert Dijkgraaf is niet enkel in al die dingen succesvol, hij lijkt ze ook nog eens moeiteloos te combineren. WTNSCHP, het expertisecentrum wetenschapscommunicatie van de VUB vroeg Dijkgraaf naar zijn “uitzonderlijke inspanningen voor wetenschapscommunicatie”, waarvoor hij op 2 april een VUB-eredoctoraat krijgt.
  • Op 2 april reikt de VUB zeven eredoctoraten uit rond het thema ‘Figures that matter’. Karine Chemla, Freddy Van Oystaeyen en Padmanabhan Seshaiyer zijn er drie van. Zij benaderen de wiskunde vanuit zeer verschillende invalshoeken, maar vinden elkaar in hun liefde voor het vak. Ze reflecteren over de uitdagingen waar wiskunde en wetenschappen vandaag voor staan, maar ook over de schoonheid van de wiskunde.