logo

U bent hier

News about eredoctoraat

  • Op dinsdag 2 april 2019 reikte de Vrije Universiteit Brussel onder de noemer ‘Figures that matter’ 7 eredoctoraten uit aan 10 topwetenschappers en internationale persoonlijkheden die dagelijks het verschil maken. Rector Caroline Pauwels opende de academische zitting met het statement dat cijfers, data en onderzoeksresultaten de krachtigste wapens zijn waarover de mens beschikt in de strijd tegen nepnieuws, populisme en de opwarming van de aarde.
  • Op dinsdag 2 april 2019 reikt de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel een eredoctoraat uit aan de Amerikaanse dr. Brian Durie en Susie Durie voor hun jarenlange inzet voor beenmergkankeronderzoek. Met de International Myeloma Foundation (IMF) verwezenlijkten ze grensverleggend werk op vlak van diagnose, behandelingen en patient-empowerment. Hierdoor verdubbelde de levensverwachting van patiënten die getroffen worden multipel myeloom. 
  •  Snaartheorie onderzoeken, het prestigieuze Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton leiden, krantencolumns schrijven, tv-colleges over wetenschap bedenken en geven… De Nederlandse theoretisch natuurkundige prof. dr. Robbert Dijkgraaf is niet enkel in al die dingen succesvol, hij lijkt ze ook nog eens moeiteloos te combineren. WTNSCHP, het expertisecentrum wetenschapscommunicatie van de VUB vroeg Dijkgraaf naar zijn “uitzonderlijke inspanningen voor wetenschapscommunicatie”, waarvoor hij op 2 april een VUB-eredoctoraat krijgt.
  • Op 2 april reikt de VUB zeven eredoctoraten uit rond het thema ‘Figures that matter’. Karine Chemla, Freddy Van Oystaeyen en Padmanabhan Seshaiyer zijn er drie van. Zij benaderen de wiskunde vanuit zeer verschillende invalshoeken, maar vinden elkaar in hun liefde voor het vak. Ze reflecteren over de uitdagingen waar wiskunde en wetenschappen vandaag voor staan, maar ook over de schoonheid van de wiskunde. 
  • De Tunesische journaliste en mensenrechtenverdediger Sihem Bensedrine en de Burundese mensenrechtenactivist Pierre Claver Mbonimpa krijgen op donderdag 3 mei 2018 elk een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université libre de Bruxelles (ULB). De uitreiking vindt plaats in Bozar tijdens Difference Day, het jaarlijkse evenement naar aanleiding van de Werelddag van de Persvrijheid.
  • Woensdag 29 oktober reikte de VUB een eredoctoraat uit aan de Italiaanse geëngageerde politica Emma Bonino en de bewoners van het eiland Lampedusa, vertegenwoordigd door dokter Pietro Bartolo. De uitreikingsceremonie vond plaats in Studio 4 van het cultuurcentrum Flagey te Elsene. Het werd een emotioneel geladen event, niet het minst door de vertoning van filmbeelden van verdronken vluchtelingen die Bartolo had meegebracht en die bijna nooit het nieuws halen. 
  • Onder de noemer Break down the walls reikt de Vrije Universiteit Brussel dit jaar eredoctoraten uit aan geëngageerde wetenschappers die hun eigen discipline overstijgen en aan personaliteiten die in de maatschappij grenzen hebben verlegd. Op dinsdag 23 mei gaan de VUB-eredoctoraten naar de Nederlandse schrijver en ex-politicus Jan Terlouw en naar vier topwetenschappers: econome Deirdre N. McCloskey, fysicus Paul Ginsparg, arts en expert sociale geneeskunde Willem van Mechelen en socioloog Gary T. Marx.

Pagina's