logo

U bent hier

News about Euthanasie

  • Het aantal mensen dat euthanasie kreeg in Vlaanderen is tussen 2007 en 2013 meer dan verdubbeld, van 2% naar 4,6% van alleoverlijdens. Dat blijkt uit een recente studie van de Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Gent. De studie verscheen vandaag in het toonaangevende vaktijdschrift New England Journal of Medicine.

    Waarom die verdubbeling? Daar zijn twee redenen voor. Enerzijds zijn er steeds meer mensen die euthanasie aanvragen. Maar anderzijds zijn artsen ook steeds vaker bereid om op die verzoeken in te gaan.

  • VUB-prof en euthanasiepionier Wim DistelmansProfessor Wim Distelmans heeft voor zijn maatschappelijke inzet voor een waardig levenseinde een beurs van 150.000 euro van de Vrije Universiteit Brussel gekregen.

  • “De belangrijkste verwezenlijking is dat het levenseinde bespreekbaar is gemaakt bij de bevolking.” Dit zei Wim Distelmans bij de viering van 10 jaar LEIF in de Brusselse KVS zaterdag 12 oktober 2013. Tijdens de viering werd ook de allereerste LEIFtime Achievement Award uitgereikt aan Jacinta De Roeck, Jeannine Leduc en Myriam Vanlerberghe omdat ze in 2002 als senator aan de basis lagen van de euthanasiewet die zoveel landen België benijden.

  • De onderzoekgroep Zorg rond het Levenseinde van de VUB en UGent heeft twee van de zes EAPC poster awards binnengehaald op het 13de wereldcongres van de European Association for Palliative Care (EAPC) in Praag.

    De twee onderzoeken die beloond werden, zijn het onderzoek van drs Charlotte Benoot en professor Reginald Deschepper over ervaringen van kankerpatiënten die alleen wonen en het onderzoek van professor Jane Seymour, professor Luc Deliens en professor Judith Rietjens over palliatieve sedatie in drie Europese landen. 

  • Tussen 1981 en 2008 steeg de aanvaarding van euthanasie in heel Europa. Er is echter een opvallend verschil tussen West-Europese landen en Centraal- en Oost-Europese landen: aanvaarding van euthanasie bleef stijgen in het recentste decennium in de West-Europese landen, maar niet in Centraal- en Oost-Europese landen.