In de laatste editie van het gerenommeerde tijdschrift Nature Photonics is een artikel van het Brussels Photonics Team (B-PHOT) aan de VUB uitverkoren als ‘Research Highlight’. In het artikel stellen de auteurs de resultaten voor van onderzoek dat B-PHOT uitvoert naar grafeen.
Het B-PHOT-lab is gevestigd in het Vlaams-Brabantse Gooik en staat onder leiding van VUB-professor Hugo Thienpont. Het doet onderzoek naar nieuwe lichttoepassingen als lasers en LED’s en is uitgerust met apparatuur die uniek is in de wereld.
Niet toevallig in Gooik
De lokatie in de landelijke gemeente is niet toevallig: in Gooik is het rustiger en trillingsvrijer dan in de stad. Dat is belangrijk, want de zeer verfijnde apparatuur reageert bij de minste of geringste trilling en is ook zeer gevoelig voor fijn stof.
De voorstelling van de ‘Photonics Explorer’ mag zonder meer een succes worden genoemd. De educatieve kit, waarmee leerlingen uit het secundaire onderwijs onder begeleiding van de leerkracht kunnen experimenteren met hoogtechnologische componenten zoals lasers, led’s en optische vezels, werd op de lancering door alle aanwezigen met veel enthousiasme begroet.
VUB-doctoraatstudent Vincent Ginis is woensdag 22 augustus bekroond met een scholarship van The Society of Photo-Optical Instrumentation Engineers (SPIE). Daarmee is het ook de tweede keer dat het metamateriaalonderzoek aan de VUB wordt bekroond met deze internationaal vermaarde prijs.
Fotonica, de wetenschap en technologie van licht, kent belangrijke toepassingen in ons dagelijkse leven. Denk bijvoorbeeld aan lcd-schermen of de optische glasvezelkabels die de ruggengraat van het internet vormen. Deze toepassingen worden mogelijk gemaakt door de verregaande controle op de voortplanting van licht. Tot op heden blijft het echter heel moeilijk om licht efficiënt te beheersen en te manipuleren op het schaalniveau van een computerchip.
Het PHOSFOS-project heeft innovatieve methodes ontwikkeld om op zeer precieze wijze druk te meten met behulp van optische technologie. Deze technologie zal bijvoorbeeld worden toegepast in de olie- en gaswinning en maakt het mogelijk om boorputten op een veiligere en meer economische manier uit te baten. Het continu opvolgen van druk en temperatuur in olieboorputten is essentieel. Olierampen, zoals recent in de Golf van Mexico, kunnen daarmee worden voorkomen. De technologie zal ook gebruikt worden in nieuwe medische meetapparatuur waarmee de werking van de slokdarm beter kan worden gemeten, bijvoorbeeld voor patiënten bij wie de slikfunctie is aangetast na een beroerte of door kanker. PHOSFOS werd geleid door de Vrije Universiteit Brussel en gefinancierd door het 7de Kaderprogramma van de Europese Commissie.