logo

U bent hier

News about gelijkheid

  • Op 8 januari 2020 stelden VUB-rector Caroline Pauwels en ULB-rector Yvon Englert officieel de diversiteitsplannen van hun universiteiten voor in aanwezigheid van Bernard Clerfayt, Brussels minister van Werkgelegenheid, en Cathy Van Remoortere, directeur Arbeidsmarkt en Inclusie bij Actiris. De plannen van de VUB focussen op gender en etniciteit, maar er wordt ook ingezet op andere assen van ongelijkheid en structurele achterstelling, zoals leeftijd, geaardheid, levensbeschouwing en sociale klasse.

  • Op vrijdag 21 juni verwelkomde Vrije Universiteit Brussel (VUB) 22 vooraanstaande en visionaire personen uit de bedrijfswereld, sport, culturele sector, het middenveld en politiek als nieuwe VUB Fellow. Zij zullen drie jaar lang hun visie, kennis en expertise delen met de universiteit, haar faculteiten, studenten en wetenschappers. Het centrale thema van deze 8ste jaargang is inclusiviteit en diversiteit.
  • Op zaterdag 18 mei nam Brussel alle kleuren van de regenboog aan, want dan trok de Belgian Pride weer door de straten van de Belgische hoofdstad. Tussen de kleine 100.000 feestvierders die er feestvieren in het kader van meer seksuele diversiteit, was er voor het tweede jaar op rij een delegatie van VUB- en ULB-studenten en personeel door de straten trokkken. Onder de noemer van ‘open-minded universities’ willen de twee Brusselse universiteiten pleiten voor meer tolerantie en de rijkdom van een diverse samenleving in al haar mogelijke vormen.
  • Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Die dag worden vrouwenrechten wereldwijd in de schijnwerpers gezet. Al drie jaar op rij gaat de VUB een stapje verder en organiseert ze samen met verschillende partners de Gender Week; een week vol lezingen, masterclasses en debatten over gender- en andere ongelijkheden. Dit jaar is Gloria Wekker de grote publiekstrekker. Zij zal in het Kaaitheater uit de doeken doen hoe het witte superioriteitsgevoel nog steeds heerst in de Westerse maatschappij. En hoe racisme hand in hand gaat met seksisme en klassenstereotypen.