logo

U bent hier

News about Onderzoekers

 • VUB Prof en nieuw lid Jonge Academie Mathieu VinkenDe Jonge Academie maakte donderdag 20 februari 2014 de namen van haar tien nieuwe leden bekend. Daaronder zit die van Mathieu Vinken, die verbonden is als apotheker en experimenteel toxicoloog aan de VUB.

 • Onderzoekers in Actie zijn verheugd dat de noodkreet van 6800 onderzoekers in Vlaanderen werd gehoord door de Vlaamse Regering (VR). De op 2 mei aangekondigde investeringen in onderzoek en innovatie zijn immers noodzakelijk om de ViA doelstelling te halen om in 2020 tot de top 5 regio’s te behoren in Europa. De nieuwe investeringen maken de voorbije besparingen van de afgelopen twee jaar nagenoeg ongedaan.
 • We krijgen in het dagelijks leven steeds vaker te maken met spraakcomputers. Van telefoniediensten tot gps-systemen en gesproken tekstberichten, we geraken er stilaan aan gewend toegesproken te worden door een computer. Toch blijkt uit onderzoek dat het niet alleen aangenamer is voor de luisteraar, maar ook een stuk doeltreffender als de computerstem ook een gezicht krijgt. Daarom hebben ingenieurs van de Vrije Universiteit Brussel een automatisch systeem ontwikkeld voor audiovisuele synthese waarbij aan het woord ook een beeld gekoppeld wordt.
 • Op woensdag 6 april om 13u30 trekken de leden van het Vlaams onderzoekersplatform Onderzoekers in Actie in toga naar het Vlaams Parlement om er hun eisenbundel te overhandigen, die al door meer dan 6.600 Vlaamse onderzoekers van alle Vlaamse universiteiten en onderzoeksinstellingen werd ondertekend. De wetenschappers vragen meer financiële middelen en een betere omkadering om van Vlaanderen tegen 2020 een van Europa’s topregio’s te maken inzake onderzoek, hoger onderwijs, innovatie en valorisatie.
 • Adolescenten die ’s avonds nog computergames spelen, op het internet surfen of met hun gsm bezig zijn, riskeren slaaptekort. Het gebruik van elektronische media voor het slapen gaan, kan namelijk in verband gebracht worden met een verlaat tijdstip om naar bed te gaan, langer wakker liggen in bed en een kortere slaapduur. Dat is de hoofdconclusie van een nieuwe studie van de Vrije Universiteit Brussel bij 1.298 adolescenten in Vlaanderen.
 • Op dinsdag 8 maart 2011 viert de Vrije Universiteit Brussel de honderdste verjaardag van de Internationale Vrouwendag met een speciale editie van het netwerkevent Campustalks. Deze keer staan alleen vrouwelijke onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, de Erasmushogeschool Brussel en de Université Libre de Bruxelles op het podium. Ze zullen hun experimenten en onderzoek delen met iedereen die geïnteresseerd is in de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenleving, cultuur, technologie, biologie en het menselijke lichaam.

  Pecha Kucha
 • Op vrijdag 4 maart 2011 vindt aan de Vrije Universiteit Brussel de uitreiking van de Prijs ‘Ignace Vanderschueren 2010 ’ plaats. De prestigieuze prijs bekroont om de zes jaar een vorser die met zijn of haar doctoraatsonderzoek een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de evolutie van het wetenschappelijk onderzoek. Dit keer zijn er uitzonderlijk twee laureaten.
 • In de reeks ‘Alles voor de wetenschap’, die eind januari van start ging op Canvas, komen verschillende spraakmakende Belgische wetenschappers aan het woord. Op donderdag 3 maart is dat VUB-prof. Ingrid Daubechies, een van de grootste wiskundigen van onze tijd. De Daubechies wavelets zijn naar haar genoemd.
 • In de reeks ‘Alles voor de wetenschap’, die eind januari van start ging op Canvas, komen verschillende spraakmakende Belgische wetenschappers aan het woord. Op donderdag 17 februari is dat VUB-prof. André Van Steirteghem, een van de pioniers op het vlak van vruchtbaarheidsonderzoek.
 • De bemanning van de verschillende onderzoekstations op de Zuidpool moeten overleven in vrij extreme omstandigheden. De ene helft van het jaar is het er immers onafgebroken donker\; de andere helft blijft de zon 24 uur per dag schijnen. Dit heeft een nefaste impact op de slaapkwaliteit en het prestatievermogen van de bemanning.

Pagina's