Op 9 juni werd in de Universitaire Stichting in Brussel het officiële startschot gegeven voor het onderzoeksprogramma Integrate. Integrate heeft als doel palliatieve zorg beter te integreren in de thuisomgeving, in woonzorgcentra en in ziekenhuizen. Dit naar aanleiding van de conclusies van het boek Palliatieve zorg, meer dan stervensbegeleiding.
Het aantal mensen dat euthanasie kreeg in Vlaanderen is tussen 2007 en 2013 meer dan verdubbeld, van 2% naar 4,6% van alleoverlijdens. Dat blijkt uit een recente studie van de Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Gent. De studie verscheen vandaag in het toonaangevende vaktijdschrift New England Journal of Medicine.
Waarom die verdubbeling? Daar zijn twee redenen voor. Enerzijds zijn er steeds meer mensen die euthanasie aanvragen. Maar anderzijds zijn artsen ook steeds vaker bereid om op die verzoeken in te gaan.
Professor Wim Distelmans heeft voor zijn maatschappelijke inzet voor een waardig levenseinde een beurs van 150.000 euro van de Vrije Universiteit Brussel gekregen.
Binnen het 7de kaderprogramma Gezondheid tekende de EU zopas grote contracten met twee internationale wetenschappelijke consortia. Het gaat om het PACE-project ter waarde van 5,5 miljoen euro en het ACTION-project ter waarde van 4.8 miljoen euro.
Op 9 november 2013 start de Vrije Universiteit Brussel, gepatroneerd door de leerstoel ‘Waardig Levenseinde’, een nieuwe vijfdaagse opleiding voor artsen en niet-artsen. Deze intensieve vorming is toegankelijk voor medici en professionelen met een masteropleiding.
De Europese Unie heeft vier miljoen euro vrijgemaakt binnen het 7de kader programma om het onderzoek naar palliatieve zorg te verbeteren en te coördineren via een grootschalig project dat de naam EUROIMPACT draagt. Het is erg uitzonderlijk dat dit onderzoeksdomein een beurs van deze omvang in de wacht sleept. EUROIMPACT staat voor “European Intersectorial and Multi-disciplinary Palliative Care Research Training”. Het project zal nauw samenwerken met enkele Europese koepelorganisaties in palliatieve zorg en geriatrie. Professor Luc Deliens van de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel, coördineert het project, samen met professor Lieve Van den Block.