logo

U bent hier

News about poincare

  • Morgen is het De Dag van Arbeid. Maar de perikelen bij Lidl bewijzen dat die arbeid zwaar onder druk staat, onder meer door de robotisering. “Wat doen we nu best?”, vraagt de denkgroep Pointcaré zich af: vechten tegen die robotisering of die robots een hand reiken in het voordeel van onze arbeid?  
  • Uit het nieuwste rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat België koploper is wat arbeid belasten betreft. Ons land prijkt al jaren op de eerste plaats. Toch blijkt dat de belastingsdruk gedaald is. Michel Maus, fiscaalt expert aan de VUB, nuanceert deze daling. “Een daling van 0,24 procent is verre van een onderscheiding.” Dat zegt professor Maus vandaag in de kranten Het Nieuwsblad en de GVA. Maus ziet eerder een taxshift dan een belastingsverlaging.
  • Robots die de wereld overnemen en over de mensen zullen heersen, het is een scenario dat vaak terugkomt in heel wat films. Maar met de steeds sneller evoluerende technologie lijken robots binnenkort samen te leven met mensen. Het idee bezorgt sommige mensen kopzorgen, want hoe zal de samenleving en onze relatie eruit zien met robots? Thomas Vanderveken zocht voor Canvas professor Bram Vanderborght op, expert robotica aan de VUB. Professor Vanderborght zegt dat technologie gemaakt moet worden met de mens centraal. Robots moeten ons assisteren en onze levens verbeteren.
  • Wonen in de stad is terug populair. Goed nieuws, maar is de stad ook op mensenmaat gemaakt? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat de stad dat wordt? In het boek gaan verschillende auteurs op zoek naar antwoorden op deze en andere vragen, die zowel raken aan mobiliteit, als stedenbouw en technologie. Het resultaat: 30 concrete voorstellen om een stad op mensenmaat te maken.