logo

U bent hier

News about rc news

  • Plant variety protection laws are one of the important concerns for agrarian Nepal.

    By Saurav Ghimire, doctoral researcher at Vrije Universiteit Brussel.

  • Niels Verborgh heeft gisterenavond de Vlaamse Scriptieprijs gekregen. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn thesis rond de Europese afspraken, juridische bepalingen, associaties en organisaties die de voetbalwereld regeren. De jurist uit Aalst studeerde verleden jaar af aan de Vrije Universiteit Brussel. In zijn bekroonde thesis “legt (Verborgh) op indrukwekkende wijze de talrijke juridische pijnpunten van het systeem bloot,” aldus de jury. Promotor van het onderzoek is Prof. dr. Tony Joris (Vakgroep Internationaal en Europees Recht).
  • Vrijdag 11 augustus maakten de Verenigde Naties bekend dat Michèle Coninsx de leiding op zich neemt van hun antiterrorismedienst . Ze volgt daarmee de Fransman Jean-Paul Laborde op aan het hoofd van de dienst. Michèle Coninsx studeerde Recht en Criminologie aan de VUB en was voor haar nieuwe functie voorzitter van het Europese coördinatie-orgaan voor justitie Eurojust. De Morgen wijdde een kort artikel over haar benoeming, dat u hier kan lezen. 
  • Er heerst een grote malaise in het Belgische gevangeniswezen. Er is tegelijk sprake van onderbezetting van het personeelskader en overbevolking van de gevangenissen. En sommige gevangenissen dateren nog uit de 19de  eeuw. VUB-criminologe Kristel Beyens roept in een interview met de Nederlandse De Volkskrant de Belgische regering op tot actie. “We hebben niet alleen meer personeel nodig, maar ook kwalitatief opgeleid personeel.” 
  • De regeling rond de vergoeding van de Arco-coöperanten die de regering in het zomerakkoord heeft afgesproken en werd aangekondigd als “een grote doorbraak”, zal de toets van Europa moeilijk weerstaan. Dat zegt professor Europees Recht Tony Joris in een interview met de VRT. De regeling bestaat erin een deel van Belfius te verkopen en met de inkomsten de individuele coöperanten (deels) te vergoeden. Maar Belfius is honderd procent staatsbezit, zegt Tony Joris, wat wil zeggen dat de inkomsten van de verkoop van Belfius staatsmiddelen zijn.
  • Op zaterdag 18 februari 2017 vond in de kantoren van het advocatenkantoor White & Case LLP te Brussel de nationale ronde van de prestigieuze, Amerikaanse Ph. C. Jessup International Law Moot Court Competition plaats. Het team van de Vrije Universiteit Brussel versloeg de andere deelnemers met glans.
  • De Opleiding Notariaat van de Vrije Universiteit Brussel staat in voor de jaarlijkse organisatie van de Leerstoel Gommaar Van Oosterwyck.