News about topsport en studeren

• VUB-topzwemmer Louis CroenenLouis Croenen, topsportstudent Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen aan de VUB, tikte op de 200m vlinderslag aan in 1'55"44 en dook daarmee ruim onder de Olympische limiet.

• VUB Zwembad tegelactieHet zwembad van de VUB is hoognodig aan verbouwing toe. De plannen liggen al een tijdje klaar: er komt een nieuw 25-meter sportbad en een instructiebad met verstelbare bodem, geschikt voor kleuters, andersvaliden en 60-plussers. Om de renovatie te financieren, start de Vrije Universiteit Brussel op 20 april met de verkoop van symbolische zwembadtegels.

• VUB-prof Paul WyllemanProfessor sportpsychologie Paul Wylleman van de Vrije Universiteit Brussel zal met zijn onderzoeksgroep Sportpsychologie en Mentale begeleiding onderzoeken hoe topsporters het best mentaal kunnen worden begeleid. Daartoe zal hij een Vlaamse Leerstoel Topsport bekleden, toegekend door de Vlaams minister van Sport Philippe Muyters en opgevolgd door Bloso.

• Op de Flanders Speedo Cup te Antwerpen heeft Louis Croenen (topsportstudent Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen) op de 200 m vlinderslag de EK-limiet gezwommen. Louis kwam volledig op dreef in de finale en bleef met een scherpe 1’57”82 iets minder dan een seconde onder het EK-minimum dat door de Belgische zwemfederatie was opgelegd. Het Europees kampioenschap zal dit jaar doorgaan van 13 tot 24 juli in Berlijn.

Bekijk hieronder het sporza-interview met Louis:

• VUB-topsportstudente Emma MeessemanEmma Meesseman, topsportstudent Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen aan de VUB, heeft er haar eerste WNBA-seizoen opzitten bij de Washington Mystics. Vanaf oktober tot begin mei is ze opnieuw actief bij het ambitieuze Franse team Villeneuve d'Ascq. Nadien trekt ze terug naar de Verenigde Staten.

Bekijk hieronder het interview van Focus WTV met Emma:

• Belgische volleybalvrouwen naar final four EKDe Yellow Tigers hebben zich geplaatst voor de halve finale van het EK in Zurich en Berlijn. Nadat de Belgische volleybalvrouwen reeds in de poule Frankrijk, Zwitserland en grootmacht Italië klopten, wonnen ze de kwartfinale na een ware thriller tegen (opnieuw) Frankrijk.

• Met een vierde plek voor de Red Panthers en een zilveren medaille voor De Red Lions kunnen onze VUB-hockeyers terugblikken op een geslaagd Europees Kampioenschap. De Belgische hockeymannen - met VUB-topsportstudenten Florent Van Aubel (Communicatiewetenschappen), Loïck Luypaert (Lichamelijke Opvoeding & Bewegingswetenschappen) en alumnus Jerome Truyens (Handelsingenieur) - versloegen eerst nog Duitsland in de poule-fase, maar moesten in de finale hun meerdere erkennen in de Duitsers.

• Tijdens de eerste twee dagen van de Olympische Spelen zijn er reeds vier VUB-topsportstudenten in actie gekomen.

Na deel uitgemaakt te hebben van een kopgroep, behaalde Jürgen Roelandts (alumnus LO) een sterke zevende plaats tijdens de Olympische wegrit.

Ondanks een 3-0 nederlaag nam Erica Coppey (3de jaar Bachelor Geneeskunde) samen met de Red Panthers een sterke start in hun eerste hockeywedstrijd tegen Olympisch kampioen Nederland. De Red Panthers spelen nog tegen China, Groot-Brittannië, Japan en Zuid-Korea.

• VUB topsportstudente Emma Meesseman tekent contract bij Spartak MoskouBasketbalspeelster Emma Meesseman (1ste jaar Bachelor LO en Bewegingswetenschappen) tekende maandag 4 juni ll. een vierjarig contract bij de Russische topclub Spartak Moskou.

• Op het EK zwemmen 2012 in Debrecen behaalde topsportstudent Emmanuel Vanluchene (faculteit LK) als lid van het aflossingsteam 4x100m vrij zijn selectie voor de komende Olympische Spelen. Tijdens de reeksen zwom het team een Belgisch record dat ze tijdens de finale nogmaals verbeterden om zo beslag te leggen op een vierde plaats.