News about Universitaire Associatie Brussel

• Onder grote belangstelling ging woensdagochtend 23 april het colloqium ‘Brussels in the knowledge society’ van start. Plaats van actie was het statige Academiënpaleis aan de Brusselse Hertogstraat, vlakbij het Warandepark en het Koninklijk Paleis.

• Afgelopen dinsdag 11 december ging op Campus Dansaert (EhB) de derde studienamiddag rond ‘verder studeren en heroriënteren’ door. Opnieuw sloegen de VUB, EhB en UAB hiervoor de handen in elkaar. Maar liefst 32 enthousiaste studietrajectbegeleiders, trajectbegeleiders en studentenbegeleiders van VUB en EhB namen hieraan deel.

Een leerrijke namiddag

• Van 2007 tot 2012 steeg het aantal Nederlandse studenten aan de VUB van 234 naar 411. De Erasmushogeschool Brussel, die samen met de VUB in de Universitaire Associatie Brussel zit, ziet dat cijfer in dezelfde periode bijna verdriedubbeld: van 53 naar 157 Nederlandse studenten.

Dat Nederlandse jongeren steeds meer de weg vinden naar de Vlaamse universiteiten is een fenomeen dat zich over heel Vlaanderen voordoet. Zo studeerden volgens cijfers in De Standaard in 2011 in heel Vlaanderen maar liefst 5773 studenten van Nederlandse origine.

• De Vrije Universiteit Brussel, de Erasmushogeschool Brussel en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren nodigen u uit op donderdag 8 december 2012 om 18u30 in het Rits Café voor de nieuwe Science Bar Brussel.

• De Vrije Universiteit Brussel, de Erasmushogeschool Brussel en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren nodigen u uit op de opening van het nieuwe seizoen Science Bar Brussel. Drie knappe koppen uit de financiële en economische wereld breken op donderdag 17 november hun hoofd over de kredietcrisis.

• Veiligheid staat hoog op de politieke agenda. Maar wat is stedelijke veiligheid? Informele economie, illegaliteit, dubbel parkeren, migrantenjongeren, sluikstorten… Welk soort beleid heeft een stad nodig? En hoe draagt dit bij tot een betere levenskwaliteit? De studiedag veiligheid en levenskwaliteit in Brussel van vrijdag 4 november is een initiatief van Urban Studies Network, een samenwerking tussen de Erasmus Hogeschool Brussel en de Vrije Universiteit Brussel waarin alle kennis over de stad is gebundeld. Journalisten hebben gratis toegang.

• Voor de studenten van de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel die een diploma op zak hebben en graag nog verder willen studeren, is er nu een webtool die hen snel alle mogelijkheden op een rijtje biedt. Eind mei werd de toepassing voorgesteld aan de studietrajectbegeleiders van beide instellingen die zo nog beter advies kunnen geven aan hun studenten. De toepassing is eenvoudig: op de bewuste webpagina  geef je het behaalde (bachelor of master) diploma in en ontdek je meteen welke vervolgopleidingen mogelijk zijn binnen de Erasmushogeschool Brussel (EhB) en de Vrije Universiteit Brussel, de partners binnen de Universitaire Associatie Brussel.