Na je studie

Als ingenieur kan je heel wat boeiende richtingen uit. En dat heel snel, want je bent zeer gegeerd!

Je kan vrijwel meteen aan de slag als procesingenieur, kwaliteitsingenieur, leidinggevende, zelfstandig ondernemer of onderzoeker, en dat in sectoren zoals hernieuwbare energie, auto- en vliegtuigbouw, lucht- en ruimtevaart, elektronica en communicatietechnologie.

Wat heb je geleerd?

Naast een brede wetenschappelijke basis (met vakken als Wiskunde, Chemie en Fysica) krijg je veel technische basisvakken, zoals Informatica, Mechanica en Elektronica. Tegelijk scherp je je technologische ingenieursskills jaar na jaar aan met vakken als Elektronisch ontwerpen, Computer-aided design, Objectgeoriënteerd programmeren, Thermodynamica, Sterkteleer en Materiaalkunde. Je bepaalt ook zelf voor een groot deel wat je uit onze opleiding haalt. Zo bepaal je zelf je afstudeerrichting, het onderwerp van je bachelorproef en je stageplek. Door alle uitdagingen die je tijdens de opleiding aangaat, kan je straks de meest complexe jobs aan.

Verder studeren

Na je bachelor stroom je door naar de masteropleiding. Wil je na het behalen van je masterdiploma nog even verder studeren alvorens je het werkveld intrekt? We bieden meer dan 20 master-na-masteropleidingen en heel wat postgraduaten aan die je academische kennis nog meer verbreden en/of verdiepen. Ook doctoreren behoort tot jouw opties. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv. Enkele mogelijke vervolgopleidingen.

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Binnen elk bedrijf ben jij het die producten uitdenkt, de productieprocessen plant, de technologische kant op zich neemt. Je ontwerpt bruggen, bedenkt machines, programmeert robots, denkt innovatieve en handige snufjes uit, verbetert producten… Kortom, je bent een echte maker, innovator en probleemoplosser. Ook al werk je vaak achter de schermen, je bijdrage is cruciaal en onontbeerlijk voor de industrie!

Beeld je het al even in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je diploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met je diploma ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Een aantal industrieel ingenieurs die jou voorafgingen, vertellen je graag waar zij terechtkwamen en delen hun tips.

  • Jochem Vermeir | Windexpert bij Tractebel Engie

    "Ik ontwikkel vooral onshore- en offshore-windturbineparken. Enerzijds voer ik windstudies uit, bereken ik de energieopbrengst en optimaliseer ik het ontwerp van windturbines. Anderzijds beheer ik verschillende projecten met turbines."

     
  • Mattias Detobel | Brandweerofficieer bij Brandweer Vlaams-Brabant West

    “In onze brandweerzone ben ik verantwoordelijk voor de gespecialiseerde teams. Vandaag controleer ik de werf van een nieuw gebouw, een opdracht waarbij mijn bouwkundige kennis van pas komt. Morgen sta ik voor een lekkende tankwagen op de snelweg, dan weet je maar beter veel van scheikunde af. Net dat maakt de job boeiend én laat die goed aansluiten op mijn studies.”

    ​​​​​​
  • David Van Bavegem | System Engineer bij Siemens

    “Ik ontwikkel firm- en software voor verkeersregelaars die verkeerslichten aansturen. Zo maak ik firmware waarmee detectoren onder het wegdek het type voertuig en de snelheid ervan kunnen bepalen. Nadien implementeer ik die functies in software om het verkeer mee te sturen. Zo verbeter ik elke dag het verkeer en de mobiliteit.”
  • Lees hier ook andere interessante getuigenissen van industrieel ingenieurs!

Andere beroepsverhalen van oud-studenten 

Wist je dat we soms ook industriële wetenschappers zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als industrieel ingenieur: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

  • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
  • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
  • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
  • Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
  • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.