Toelatingsvoorwaarden

Welk diploma is vereist?

Dit hangt af van het studieprogramma (bachelor, master, voorbereidingsprogramma, schakelprogramma) waarvoor je je wil inschrijven. Hoe checken? Bij 'programma' scrol je naar het studieprogramma van jouw keuze en klik je op 'toelatingsvoorwaarden'. Hier vind je onder meer de diplomavoorwaarden terug.

Wil je instromen met een ander diploma, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de faculteit om een individueel studietraject te bekomen. Ook met vragen over vrijstellingen en vakkenpakketten kan je hier terecht.

Welke toegangsproeven moet ik afleggen?

Om te kunnen starten aan de opleiding hoef je geen toegangsproeven af te leggen.

Zijn er taalvoorwaarden?

Voor sommige talen is voorkennis vereist, maar voor andere helemaal niet. Voor Nederlands, Frans en Engels hanteren we aan de VUB de eindtermen van het algemeen secundair onderwijs als richtlijn om aan de opleiding te beginnen. Voor Duits, Italiaans en Spaans is voorkennis niet noodzakelijk, maar natuurlijk wel nuttig.

Bekijk de taalvoorwaarden voor deze Nederlandstalige opleiding

Zijn er nog andere voorwaarden?

Neen, er zijn geen andere voorwaarden waar je rekening mee moet houden om aan deze opleiding te starten.

Schrijf je in!

Wil je je inschrijven aan de VUB? Een goed idee: onze universiteit behoort tot de top in België en ver daarbuiten. We helpen je graag zo vlot mogelijk door de verschillende stappen van het inschrijvingsproces.

Start je inschrijving

Vragen over de inschrijvingsprocedure? 

Ontdek handige tips, een stap-voor-stap gids om je in te schrijven en vind een antwoord op de meestgestelde vragen.

Lonnoy & Lorand beurzen 

Dankzij de legaten van Jeanne Lonnoy en Emile Lorand, reiken de de opleiding Taal- en Letterkunde (TALK) en Linguistics & Literary Studies (MuBA) van de VUB twaalf studiebeurzen uit aan laatstejaars van het secundair onderwijs die gebeten zijn door taal en literatuur, en die graag een Bachelor Taal- en Letterkunde of Linguistics and Literary Studies aan de VUB starten. Deze studiebeurs behelst het inschrijvingsgeld van het eerste bachelorjaar aan de VUB, en voor studenten die sowieso al beschikken over een studiebeurs bieden we zelfs het inschrijvingsgeld gedurende de drie jaren als bachelorstudent aan.

Iedereen maakt kans op deze studiebeurzen: het belangrijkste is de passie en de motivatie voor taal van de toekomstige studenten!

Hoe kandideren

Aanmelden kan via dit formulier.

Een kandidaatstelling bestaat uit de volgende documenten:

  • een motivatiebrief (max. 800 woorden)
    • Wie ben ik?
    • Waarom wil ik Taal- en Letterkunde / Linguistics and Literary Studies aan de VUB studeren?
    • Hoe heeft mijn Taal- en letterkundig talent zich al geuit?
    • Waarom zou een beurs nuttig zijn voor mij?
  • kopieën van de rapport(en) van het huidige schooljaar en van het eindrapport van het vijfde jaar
  • een korte aanbevelingsbrief van twee leerkrachten, die de leerkrachten zelf online uploaden (ca. 500 woorden per brief)

De kandidaatstellingen worden geëvalueerd door een commissie van professoren en assistenten van deze twee opleidingen. De resultaten die in het verleden behaald werden, zijn niet bepalend als selectiecriterium, maar ze geven wel complementaire informatie over het studentenprofiel van de kandidaat. Dit is de reden waarom de commissie ook veel belang hecht aan de motivatiebrief en de aanbevelingsbrieven van de leerkrachten.

Wanneer

  • Aanmeldingsprocedure: vanaf 1 april
  • Deadline kandidaatstelling: 15 augustus 2022
  • Deadline aanbevelingsbrieven leerkrachten: 20 augustus 2022
  • Selectie: de kandidaat wordt op 30 augustus 2022 gecontacteerd

 

Meer info nodig?

Mail naar talk@vub.be

Prijs voor Duits

De talenopleidingen van de VUB schrijven jaarlijks de Prijs voor Duits uit. Deze prijs is er voor (klas)groepen of individuele leerlingen die bereid zijn om een bijzondere prestatie op het gebied van Duits neer te zetten.

Interesse? Stuur een mailtje naar faclw@vub.be

Bereid je voor

Kan ik de opleiding wel aan? Het is een vraag waar veel studiekiezers mee kampen. Een goede voorbereiding helpt je om met een gerust gemoed aan je studies te beginnen. Dit doe je door te achterhalen of je over voldoende voorkennis beschikt en bij te schaven waar nodig (aan de hand van online toetsen en andere voorbereidingsactiviteiten).

Test je kennis      Andere voorbereidingsactiviteiten

Een universitaire studie betekent ook vooral je studiemethode aanpassen, want je krijgt veel meer leerstof en je moet je studiewerk zelfstandiger organiseren. Onze medewerkers van Studiebegeleiding helpen je om de juiste studiemethode te vinden. Zij bieden onder andere individuele begeleiding, workshops, tips en tricks aan.