Inschrijven

Word je toegelaten voor een opleiding, dan kan je inschrijven. Om in te schrijven in een opleiding aan de VUB moet je je eerst aanmelden. Dit kan je online van thuis uit. Je vult er je gegevens in om jouw inschrijving te starten. Omdat je niet in het bezit bent van een elektronische Belgische identiteitskaart, dien je nog wel even langs te komen op de campus om jouw inschrijving te vervolledigen. Neem je identiteitsbewijs, diploma en andere noodzakelijke documenten mee.

Heb je een VWO-diploma of een HAVO-diploma met HBO-propedeuse, dan hoef je geen bijkomende stappen te ondernemen. Indien je beschikt over een ander diploma moet je na aanmelding een toelatingsaanvraag indienen bij het Studentenadministratiecentrum (SAC).

Introductiedagen

Het academiejaar trappen we feestelijk af. Alle nieuwe studenten heten we van harte welkom op onze onthaalmomenten. Maar daar eindigt het niet. Gedurende de eerste 2 weken van het academiejaar staat kick off the campus op het programma: een onvergetelijk event boordevol informatiemomenten, borrels, babbels, feestjes op de campus en uitstapjes naar Brussel. Maar vergis je niet, de lessen gaan die weken gewoon van start. Ideaal om dat evenwicht in studeren en feesten te vinden.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn studiefinanciering uit Nederland meenemen?

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan je jouw studiefinanciering uit Nederland meenemen. Bekijk voor meer informatie de website van de Nederlandse Dienst Uitvoering Onderwijs.

Hoe ziet de academische kalender er uit in België?

Studeren, dat gebeurt aan de VUB in semesters. Meer bepaald 2. Elk van die twee semesters bestaat uit 13 lesweken. Die worden telkens gevolgd door 2 weken blok. Daarna heb je 3 weken examens: in januari en in juni. Sommige van die examens vallen tegen? Dat zet je recht tijdens de 2de zit, van eind augustus tot midden september. De zomervakantie loopt van juli tot eind augustus. Een druk schema, zeg je? Met een goede studiemethode valt het beter mee dan je zou denken. Zelfs met al die taken, presentaties en groepswerken tussendoor. En bovendien: na elke examenperiode heb je een weekje vakantie. Plus een aantal dagen ‘academisch verlof’. Sint-Verhaegen op 20 november is de belangrijkste voor de VUB, wanneer we de stichter van de VUB vieren en herdenken. Van start gaan we op de 3de maandag van september. Zet dat dus alvast in je agenda. Bekijk hier de academische kalender.

Als ik in België woon, moet ik me registreren bij de gemeente?

Als buitenlandse student moet je je aanmelden op de dienst Bevolking (vreemdelingenzaken) van de stad Brussel. Bij aanmelding kan je kiezen tussen domiciliëring in België of het behoud van de officiële verblijfplaats in Nederland. Onderzoek wat voor jou de beste optie is.

Moet ik een ziekte- en brandverzekering afsluiten?

Wanneer je als student naar het buitenland gaat voor studiedoeleinden (indien je geen bijbaantje neemt en jonger dan 30 jaar bent), dan blijf je binnen de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving vallen. Toch is het belangrijk om je verzekeraar te melden dat je in het buitenland woont. Het kan dat je aanvullende verzekeringen moet afsluiten.

Ga je op kamers, informeer je dan over de brandverzekering. De kamers in beheer van de VUB zijn verzekerd voor brand. Huur je een privékamer, dan moet je altijd nagaan of er een brandverzekering is afgesloten door de verhuurder, of je als huurder zelf een verzekering dient te nemen.

Ik wil bijklussen, waar moet ik rekening mee houden?

Wil je bijklussen, dan zet je best jouw officiële verblijfplaats in België. Doe je dat niet, dan zal je zwaarder belast worden op je inkomsten. Ook dien je je in dat geval aan te sluiten bij een Belgische Mutualiteit of ziekenfonds. De VUB heeft een jobdienst waar je terechtkan met al je administratieve vragen. Je vindt er ook hele databank aan studentenjobs in uiteenlopende sectoren.

Contact

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met het Infopunt Studenten.

Tel: 0032 2 629 20 10

E-mail: info@vub.ac.be