Stap 1. Een kamer

Van kamernood is in België helemaal geen sprake. Zelfs in een grote stad als Brussel kom je als student snel aan een kamer (of ‘kot’ zoals in Vlaanderen wordt gezegd). Je hoeft namelijk niet te hospiteren. Het is wel verstandig om op tijd te beginnen met zoeken. Dit kan op verschillende manieren:

  • Je kunt een kijkje nemen bij de VUB. Zij bieden eigen studentenverblijven aan op de campus. Let op: je moet je wel voor 1 mei inschrijven om in aanmerking te komen voor een kamer. Check deze pagina voor meer informatie over de VUB-kamers.
  • Ook kun je contact opnemen met Brik. Deze Nederlandstalige organisatie helpt studenten met het zoeken naar een kamer of studio in Brussel. Elk jaar in juli start Brik met de kottours, waarbij je een rondleiding langs de koten van Brik krijgt. Je kunt zelfs direct een huurcontract ondertekenen als je dit zou willen.
  • Als je toch op zoek bent naar iets anders, kan je ook nog kijken op websites waar particulieren kamers aanbieden, zoals allekoten.be en kotzoeker.be
  • Ook op sociale media worden woonruimtes voor studenten aangeboden, zoals op de Facebookpagina Wonen in Brussel.
2022_Meisje op kot_Etterbeek_VUB
2022_Zakenman en makelaar ondertekenen een document voor deal_S__662258011

Stap 2. Verzekeringen

Nu je een kamer hebt gevonden, kan je je verzekeringen gaan regelen. 

  • Heb je in Nederland een zorgverzekering? Dan ben je automatisch ook verzekerd in België. Hier zijn echter wel voorwaarden aan verbonden. Je Nederlandse verzekering blijft geldig als je jonger bent dan 30 jaar, alleen naar België gaat voor je studie en dus géén bijbaantje neemt. Je kan bij je Nederlandse zorgverzekeraar een gratis European Health Insurance Card (EHIC) aanvragen. Deze kaart geeft je recht op zorg in België. Check wel bij je verzekeraar welke kosten in het buitenland jouw verzekering dekt. 
  • Wanneer je nog geen zorgverzekering in Nederland hebt of wanneer je wél van plan bent om te gaan werken, zal je er een moeten afsluiten bij een Belgische Mutualiteit (ziekenfonds). Vergelijk tussen de verschillende ziekenfondsen op ziekenfondsenvergelijken.be
  • Naast een zorgverzekering moet je ook een inboedelverzekering voor je studentenkamer afsluiten. In België noemen ze dit een brandverzekering. Om dit te kunnen doen, heb je een Belgische bankrekening nodig. Deze kun je tot 24 jaar gratis afsluiten bij bijvoorbeeld de ING of KBC Brussels. Let op: om langs een kantoor te gaan, moet je wel online een afspraak maken. Je kan er daarom ook voor kiezen om direct op hellobank.be een rekening online af te sluiten. Wanneer dit is gelukt, en als je een huurcontract hebt, dan kan je bij je bank in kwestie een inboedelverzekering afsluiten.

Stap 3. Inschrijven in je gemeente

Naast het regelen van je zorg- en inboedelverzekering, moet je je inschrijven in de gemeente. Hiervoor kan je een afspraak maken bij het stadskantoor in de buurt van je nieuwe studentenkamer, of een mailtje sturen naar student@brucity.be. De mail moet een aantal dingen bevatten om je inschrijving in Brussel te voltooien:

  • Een kopie van je identiteitskaart
  • Een kopie van inschrijving aan een erkende onderwijsinstelling
  • Een kopie van je zorgverzekering
  • Het adres van je studentenkamer in Brussel
  • Het adres waar je nu staat ingeschreven
  • De datum van aankomst in Brussel

Je krijgt automatisch een mail terug van de gemeente met daarin de mededeling dat de wijkagent contact met je zal opnemen. Een agent komt dan controleren of jij daadwerkelijk op het adres woont dat je hebt doorgegeven. Wanneer dit in orde is, maakt de gemeente met jou een afspraak om je papieren te komen ondertekenen. Schrijf je dus op tijd in, want er kunnen wel wat weken overheen gaan voordat je daadwerkelijk de papieren in huis hebt. 

Man aan een balie in een loket met vrouwelijke bediende
2022_Openbaar vervoer_Tram_MIVB_S_211336621

Stap 4. Openbaar vervoer

  • Vergeet ook zeker niet om in Nederland door te geven dat je in België gaat studeren. Dit kan door met je DigiD in te loggen op mijnduo.nl en daar je studie en het adres van je nieuwe studentenkamer door te geven. Omdat je niet in Nederland gaat studeren, kun je aangeven dat je een maandelijkse vergoeding wil ontvangen in plaats van een OV-studentenkaart.
  • In Brussel kun je reizen met een MOBIB-kaart. Wanneer je een bewijs van inschrijving aan de universiteit hebt en jonger bent dan 24 jaar, kan je een abonnement voor € 50 kopen. Hiermee kun je een jaar lang onbeperkt reizen met de tram, bus en metro. Je kunt zo’n kaart online bestellen, of kopen bij 1 van de KIOSK of BOOTIK winkels die te vinden zijn in en nabij de belangrijkste metrostations van Brussel.
  • Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om te fietsen. Met een abonnement bij Villo! kan je op het ene station een fiets pakken en die op het andere station achterlaten. Villo! biedt zowel dag-, week- als jaarabonnementen aan. En wanneer je al een MOBIB-kaart hebt, krijg je korting.

Stap 5. Studeren!

Nu je dit allemaal geregeld hebt, kan je met een gerust hart wonen en studeren in Brussel. 

Weet je nog niet welke studie je wil doen, wil je meer informatie of vind je het gewoon leuk om de alvast campus te bekijken? Neem hier dan zeker een kijkje op een van onze infodagen.

Als je meer wil weten over het leven op de campus of wat de VUB te bieden heeft voor internationale studenten, kan je ook contact opnemen met het International Relations and Mobility Office (IRMO).

2022_Infodag_24 april_Mensen buiten aan inkom van de campus tijdens de opendeurdag_Etterbeek_VUB