Vrije Universiteit Brussel

 

 

Getuigenissen

 

"Ik ben notarieel juriste bij notaris Hans De Decker te Brasschaat.
Na mijn rechtenstudies te hebben voltooid, heb ik ervoor gekozen om nog een jaar notariaat te gaan bijstuderen aan de VUB (academiejaar 2005-2006).
Deze keuze heb ik me nog geen seconde beklaagd.
De opleiding is interessant, met een persoonlijke aanpak en praktijkgericht, wat goed van pas komt tijdens de studiestage die gelijktijdig met de lessen werd georganiseerd.
(Elke week telkens drie dagen les en drie dagen stage.)
Ook tijdens mijn verdere stage, heb ik meermaals de cursussen opnieuw ter hand genomen.
Een goede start voor een verdere loopbaan in het notariaat.
Ook de faculteit zelf is zeer aangenaam: mooie gebouwen, perfect bereikbaar zowel met de trein als met de auto."

An De Graeve

 

"Ik was al enkele jaren tewerkgesteld in het notariaat vooraleer ik de beslissing nam om de opleiding te volgen.
Veel proffen staan in de praktijk en hun jarenlange ervaring zorgt voor een boeiende benadering van het beroep en het notarieel recht in het algemeen. De lessen zijn niet alleen een grondige opfrissing van je juridische basiskennis, je leert er als het ware de knepen van het vak. Ik heb er meer vertrouwen door gekregen en meer inzicht in de notariële praktijk, wat mijn job nu ook gevarieerder maakt.
Bovendien biedt het de mogelijkheid tot nieuwe contacten in het notariaat en voor wie overweegt om zelf het ambt van notaris uit te oefenen, is de bijkomende opleiding niet alleen een noodzakelijke tussenstap, maar ook de perfecte voorbereiding op het vergelijkend examen dat de toegang tot het beroep verschaft."

Marijke Bellemans

 

"Mijn licentie notariaat aan de V.U.B. tijdens het academiejaar 1976 – 1977 heeft mijn professioneel leven bepaald!
Wat ik tijdens dat jaar heb meegekregen op het vlak van de essentie van het notarisberoep, niet enkel vaktechnisch maar ook deontologisch, was dermate boeiend, bruikbaar en begeesterend dat ik – als student zonder enig aanknopingspunt met het notariaat – bij mijn afstuderen zeker wist dat het notariaat mijn roeping was.
Na meer dan 30 jaar professionele ervaring kan ik in alle eerlijkheid en met de grootst mogelijke stelligheid bevestigen dat wat mij toen met zoveel bekwaamheid, toewijding en overtuiging door mijn professoren aangeleerd werd, nog steeds de onuitputtelijke bron is voor mijn dagdagelijks professioneel handelen. Mijn liefde en passie voor het notarisberoep zijn het rechtstreeks gevolg van de hoogstaande vorming die mij te beurt is gevallen , waarbij de Professoren Van Oosterwijck en Casman een determinerende rol gespeeld hebben.
Voor mij is het dus duidelijk en onbetwistbaar: de opleiding notariaat aan de V.U.B. is een unieke ervaring, waarvan het rendement onbetaalbaar is voor al wie belangstelling heeft voor het notariaat. Doen!"

Marc De Graeve, geassocieerd notaris te Antwerpen

 

"De licentie notariaat (1981) is voor mij een onmisbare aanvulling geweest op de rechtenopleiding. O.m. door de uitdieping van het familiaal vermogensrecht, dat ingrijpt op het leven van iedereen en aan bod komt in tal van betwistingen. Een grondige kennis ervan is dus voor iedere jurist noodzakelijk. Ook de aandacht voor de juiste formulering bij het opstellen van akten is mij goed van pas gekomen bij de redactie van conclusies en ontwerpen van vonnissen en arresten. Zowel in mijn loopbaan van advocaat, als in deze van magistraat, is de zeer praktijkgerichte en hoogstaande opleiding notariaat aan de VUB van onschatbare waarde geweest. Ook voor mensen die geen ambt als notaris beogen is deze bijkomende studie een zeer nuttige aanvulling van de rechtenstudie."

Bruno Luyten, Raadsheer in het Hof van beroep te Antwerpen, Ere-advocaat bij de balie te Brussel

 

"Mijn voorkeur voor het notariaat is pas echt gegroeid bij de doelgerichte en persoonlijke aanpak van de docenten aan de VUB.
Meer dan professoren zijn het mentors voor het verdere leven die me altijd zullen bijblijven."

Stijn Walraevens

 

"Ik studeerde af in 1978. Onze professoren (toen waren het de professoren Van Oosterwijck, Rens en Casman die de toon zetten) waren creatieve juristen, maar ook mensen met een bewonderenswaardige ethische levenshouding. Zij stonden heel dicht bij ons, menselijk en professioneel. Die hechte band werd nooit verbroken. Dat maakt een opleiding in Brussel uniek. Je stapt stevig juridisch gewapend in het leven. En als oud-student kan je hen blijvend aanspreken. Heb ik zeer concreet meegemaakt."

Guy Walraevens

 

"Ik ben overtuigd dat de opleiding die ik genoten heb aan de VUB ertoe heeft bijgedragen om met een grondige kennis van het notarieel recht in het examen van kandidaat-notaris te slagen. De directe en persoonlijke aanpak van het professorenkorps en assistenten heeft ertoe geleid dat de studie ongetwijfeld als boeiend en leuk ervaren werd. De student is zeker geen nummer, noch onbekende en heeft onmiddellijk het gevoel een eigen bijdrage te leveren aan zijn genoten opleiding. De opleiding heeft geen ex-cathedra karakter, en alle mogelijke vragen, worden in overleg met de professoren en mede-studenten besproken. De praktijkgerichte wijze van doceren, onder meer in de cursus vereffening/verdeling, en de gastcollege gegeven door gastdocenten uit de praktijk, betekenen een uitstekende aanvulling en meerwaarde op de theorie. Ik ben echt overtuigd dat er geen betere en aangename manier bestaat om het diploma van master in het notariaat te behalen en uiteindelijk zich voor te bereiden voor het inmiddels gevreesd en berucht vergelijkend examen tot benoeming als kandidaat-notaris."

Cedric Honorez, geassocieerd notaris.

 

Nadat ik de opleiding rechten aan de VUB volgde als werkstudente heb ik de opleiding notariaat gevolgd. Ik heb deze ongelooflijke kans om praktijk en theorie te combineren met beide handen gegrepen. De opleiding is heel goed georganiseerd zodat ik ze probleemloos kon combineren met mijn werk als notarieel medewerkster.

Ik heb tijdens mijn opleiding vaak het compliment gekregen van mijn werkgeefster dat ik door het volgen van de opleiding notariaat enorm veel vooruitgang boekte in de praktijk en dat ik het kantoor en de collega’s veel bijbracht. Door de praktijkgerichte aanpak van de lessen aan de VUB was ik steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en mijn cursussen maken nu een onmisbaar deel uit van de bibliotheek van het kantoor!

Ik haal mij de boeiende lessen van Professor Casman en Professor Michielsens nog vaak voor de geest, ik heb zoveel plezier beleefd aan hun lessen dat ik bijna spijt had dat ik mijn diploma kreeg!

Wie de opleiding volgt zal er nooit spijt van hebben.

Hélène Goret, geassocieerd notaris.


 

Terug naar boven

 

©2004 • Vrije Universiteit Brussel • Pleinlaan 2 • 1050 Elsene • Tel.: 02/629.21.11 • info@vub.ac.be