logo

Wiskunde voor 16 tot 66-jarigen

Wiskunde. You love it or you hate it, zo lijkt het wel. Het lijkt er óók op dat de lovers significant in de minderheid zijn. Is het echt zo moeilijk om de schoonheid van wiskunde te ervaren? We realiseren het ons wellicht niet, maar wiskunde is overal. Alleen al bij het maken van deze website, kwam er heel wat wiskunde kijken. De jpeg-foto hierboven, werd via een wiskundige formule gecomprimeerd. Kan jij je een wereld inbeelden zonder internet, websites, foto’s en selfies? Zonder technologische vooruitgang? Zonder wiskunde?

Ik (hartje) wiskunde

Wiskundigen vieren op 14 maart pi-dag. Daarmee brengen ze een eerbetoon aan de schoonheid van het cijfer pi en wiskunde. Omdat de Vrije Universiteit Brussel één dag te weinig vindt om de schoonheid én de kracht én de wijsheid van wiskunde te vieren, maken we er een Wiskundeweek van. Van 11 tot 15 maart zetten we een week lang Wiskunde in de kijker!

Ontdek hoe je aan de Vrije Universiteit Brussel je hart voor wiskunde kan ophalen!

Je bent een krak in wiskunde en wil verder studeren?

Ontdek onze bacheloropleidingen

Je bent NOG geen krak in wiskunde


en je wil verder studeren?

Volg het 7de jaar wetenschappelijke vorming

Je bent geen krak in wiskunde en wil verder studeren?

Kom naar onze infodagen en maak kennis met onze opleidingen

Je twijfelt of je een krak in wiskunde bent


en je wil verder studeren?

Doe mee aan de voorkennistoets

Op 2 april reikt VUB een eredoctoraat uit aan 3 gerenommeerde wiskundigen

Jij kan erbij zijn - registeer je nu!

Heb jij een oog voor wiskunde?

Zie jij ook de schoonheid van wiskunde is alledaagse dingen? Ben je ondersteboven wanneer Netflix je een serie voorstelt die op jouw maat geschreven lijkt te zijn? Verbluft wanneer de NMBS-app je in real time laat weten dat je trein slechts 3 minuten vertraging heeft. Verwonderd door de esthetische perfectie en harmonie in het Mona Lisa schilderij van Leonardo Da Vinci? Verbaasd over de scheve toren van Pisa die al eeuwen stand houdt? Dan is je oog (en hart?) voor wiskunde misschien wel groter dan je denkt!

Wist je dit al over wiskunde?

De rubiks cubus oplossen?

Met dank aan de wiskunde!

Archiveren van oude documenten?

Niet zonder wiskunde!

"Wiskunde op school is geen wiskunde"

Of toch?

In de 17de eeuw ontdekte Pierre de Fermat de sleutel tot RSA-encryptie - het digitaal versleutelen van gegevens voor online betalen

Een anachronisme? Onze wiskundeprofessoren leggen uit hoe dit kan

Waarom vals zingen zo gemakkelijk is

Lukt je het maar niet om 5 zinnen aan één stuk niet vals te zingen? Zing je in het koor toevallig altijd net iets anders als de rest? Hoor jij dat iets vals klinkt, maar geen idee waarom? Onderzoeker Isar Goyvaerts, wiskundige aan de VUB, bewijst (aja, want anders zou het geen wiskunde zijn) samen met cellist Pieter Stas dat het niet jouw schuld is, maar die van de wiskunde en meer bepaald van die geniepige sinusgolf!

Een 7de jaar ASO met veel wiskunde?

Deze leerlingen gingen je voor!

Ook foto's kunnen fake news zijn

Zegt wiskundeprofessor Ann Dooms

Ligt een getal aan de oorsprong van natuurlijke schoonheid?

Professor Gustaaf Cornelis over de gulden snede

Op zoek naar een opleiding met veel, minder of weinig wiskunde?

Kom langs op onze infodagen

Kwantumcomputer komt steeds dichterbij

Is exponentiële rekenkracht een gevaar voor onze privacy?

Het Lam Gods restaureren?

Met behulp van wiskunde!

Herken jij een schilderij dat door een robot is gemaakt?

Ann Dooms is wiskundige. Ze cijfert en werkt aan de VUB, maar je vindt haar ook af en toe terug in kunstmusea. Want ze kan computers zo programmeren dat ze prachtige kunst maken. Maar wat zijn we daarmee? Is het dan nog kunst? Kunnen we een computer een kunstenaar noemen? Of wordt een computer in de toekomst het hulpje van de kunstenaar? Kunnen we zo valse kunst misschien opsporen? En bovenal, zou jij het schilderij van een computer kunnen herkennen?

Test je wiskundekennis

Benieuwd hoe het met jouw wiskundekennis gesteld is? De Vrije Universiteit Brussel daagt je uit!

Hoe vertrouwd ben je met de grote doorbraken in de wiskunde? Wat heb je onthouden uit de wiskundeles? Ben je een wiskunde-expert? Grijp dan nu je kans om dit te bewijzen!

Welke wiskunde-iconen herken jij?

Quiz mee en mis je afspraak met de geschiedenis niet

Liggen slapen in de wiskundeles? Of primus van de klas?

Test je algemene wiskundekennis

Ben jij een wiskunde-expert?

Doe mee aan deze pittige quiz en bewijs het!

Leerlingen ontdekken de charmes van wiskunde

“Leren hoe je een instrument speelt, is niet hetzelfde als zelf muziek maken. Dat laatste is veel leuker. Met wiskunde is het net zo. Dat wilde ik met Wiskunnend Wiske teweegbrengen.” Aan het woord is de wereldberoemde natuur- en wiskundige Ingrid Daubechies. De VUB-alumna kwam op het idee om een wedstrijd te organiseren voor jongeren uit het secundair onderwijs om hen zo de charmes van wiskunde te laten ontdekken.

Het resultaat is de Wiskunnend Wiske Wedstijd. Jaarlijks nemen zo’n tweeduizend scholieren uit het vijfde en zesde jaar secundair uit heel Vlaanderen deel aan de grote finale.  Die vindt plaats op donderdag 14 maart 2019 aan de Vrije Universiteit Brussel. Waarom op 14 maart? Omdat het dan pi-dag is, een hoogdag voor alle wiskundigen.  

Andere internationale wiskunde-iconen ontmoeten?

Kom op 2 april naar de uitreiking van de eredoctoraten