Genen betrokken bij implantatie embryo voor het eerst in kaart gebracht

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel zijn erin geslaagd om het moleculaire netwerk in de baarmoederbekleding tijdens de implantatie van een embryo in een natuurlijke cyclus in kaart te brengen. Dat is groot nieuws, want totnogtoe beschikte men enkel over informatie uit biopsieën in een cyclus zonder zwangerschap, en die zegt niets over de kans op latere zwangerschap.

Baarmoederweefsel ondergaat allerlei morfologische veranderingen tijdens de menstruatiecyclus, en is slechts gedurende een korte periode van de cyclus receptief voor een embryo. Eerder bleek al dat een biopsie van de baarmoederbekleding (endometrium) in een cyclus zonder zwangerschap geen predictieve informatie verschaft over de kans op latere zwangerschap. Nu zijn wetenschappers van het departement Experimentele Pathologie van de Vrije Universiteit Brussel (met ondersteuning van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek- Vlaanderen), samen met onderzoekers van de University of California San Francisco, er echter voor het eerst in geslaagd het moleculaire netwerk tijdens de implantatie van een embryo in een natuurlijke cyclus in kaart te brengen.

Bij de patiënte werd een endometriale biopsie afgenomen als voorbereiding op een latere in-vitrofertilisatie. Uit de hormonale bloedwaarden bleek echter dat toevallig op diezelfde dag een spontane implantatie van een embryo had plaatsgevonden. De patiënte was zwanger en beviel later van een gezonde baby.

Het endometriumweefsel werd geanalyseerd met microarrays om de verschillende genen die tot expressie komen tijdens de implantatie te bestuderen en te vergelijken met patiënten die niet zwanger waren in een natuurlijke cyclus. Uit deze test bleek dat 394 genen verschillend tot expressie komen wanneer men zwangere en niet-zwangere vrouwen vergelijkt. Deze genen behoren tot verschillende netwerken en moleculaire ‘pathways’. De studie toont dan ook aan dat de endometriale genexpressie bij een zwangere vrouw in een natuurlijke cyclus significant verschilt van die bij een niet-zwangere vrouw. In de toekomst zullen deze moleculaire netwerken in het endometrium verder onderzocht worden in natuurlijke en gestimuleerde cycli om tot een groep genen te komen die predictief zijn voor een zwangerschap.

Referentie

Van Vaerenbergh I., McIntire R., Van Lommel L., Devroey P., Giudice L., Bourgain C. Gene expression during successful implantation in a natural cycle. Fertil Steril. 2010;93:e15.

Inge Van Vaerenbergh
Tel: 02-477 48 07 of 02-477 48 01
ivvaeren@vub.ac.be

Dr. Claire Bourgain (promotor)