Chronische whiplash: kan acupunctuur pijn stillen?

Acupunctuur kan mogelijk pijn stillen van een ‘chronische whiplash syndroom’. Ongeveer veertig procent van de slachtoffers van een whiplashtrauma ontwikkelt een ‘chronisch whiplash syndroom’, wat betekent dat het centraal zenuwstelsel ontregeld is en te gevoelig reageert op allerlei prikkels. Uit een pilootstudie van de Vrije Universiteit Brussel blijkt dat verder onderzoek naar de rol van acupunctuur bij de behandeling van deze onderschatte problematiek aangewezen is.

Wanneer iemand niet spontaan herstelt van een whiplashtrauma, dan ontstaat een ‘chronisch whiplash syndroom’ dat wordt gekenmerkt door chronische pijnen, slaapproblemen, concentratiestoornissen en overgevoeligheid voor allerlei prikkels zoals stress, juwelen, licht of geluid. De wetenschappelijke wereld is het erover eens dat de klachten van mensen met een chronische whiplash niet te verklaren zijn door schade aan de nek of de schedel, maar wel door een ontregeling van het centraal zenuwstelsel. De chronische whiplashproblematiek is een uiting van het overgevoelig centraal zenuwstelsel, incl. het slecht functioneren van de vanuit het brein georkestreerde pijnstilling en biologische stressmechanismen. Bijgevolg zoekt de wetenschap naar behandelmethodes gericht op het brein en het activeren van de pijnstilling.

Zo is bekend dat meditatie en andere vormen van stressmanagement een direct effect op het brein uitoefenen, waardoor pijn als minder bedreigend en dus minder intens wordt ervaren. Anderzijds is er ook veel onderzoek verricht naar de effecten van acupunctuur op chronische nekpijn, en daaruit weten we dat acupunctuur een kortdurend pijnstillend effect heeft op mensen met chronische nekpijn. Over de effecten van acupunctuur op chronische whiplashpijn is minder bekend en ook het werkingsmechanisme van acupunctuur blijft een vraagteken.

De traditionele Chinese geneeskunde ging ervan uit dat acupunctuur de zogenaamde energiebanen of meridianen in het menselijk lichaam kan activeren, maar tot op de dag van vandaag heeft de wetenschap deze energiemeridianen niet teruggevonden in het menselijke lichaam. Wie weet is de kortdurende pijnstilling ten gevolge acupunctuurbehandeling het resultaat van effecten op het brein?

In een studie van de Vrije Universiteit Brussel, in samenwerking met de Belgische Acupunctuur Federatie en de European Federation of Oriental Medicine, werd acupunctuur voor het eerst onderzocht in een groep van mensen met een chronisch whiplash syndroom. In de studie werd aangetoond dat acupunctuur, in vergelijking met meditatie, bij mensen met een chronisch whiplash syndroom een groter korte-termijn effect heeft op de pijnstilling. Zo stelde men een kleine activatie vast van de lichaamseigen pijnstillende mechanismen. Verder onderzoek moet aantonen of acupunctuur en meditatie/stressmanagement op lange termijn klinisch betekenisvolle effecten voor patiënten met een chronisch whiplash syndroom kunnen teweegbrengen.

Perscontacten

Contacteer de perscontacten van de VUB

Mocht u er niet in slagen de gewenste contactpersoon te vinden, dan kunt u altijd contact opnemen met de persrelaties:
+(32) 473/96 41 37
sicco.wittermans@vub.ac.be