Ignace Vanderschueren prijs naar twee onderzoeksters

De Ignace Vanderschueren prijs voor Biomedische Wetenschappen gaat naar de onderzoeksters Claudia Spits (* 05-12-1977 te Girona in Spanje)  en Isabelle Houbracken (* 23-05-1983 te Aalst). Zij krijgen deze erkenning voor respectievelijk DNA-onderzoek bij embryo’s en onderzoek naar diabetes.
Op donderdag 16 mei 2013 vindt aan de Vrije Universiteit Brussel de uitreiking van de tweejaarlijkse Prijs ‘Ignace Vanderschueren 2012’ plaats. De prijs, die is ingesteld door de VUB, is voor een doctoraatswerk dat zich bijzonder onderscheidt door een belangrijke bijdrage te leveren aan de evolutie van het wetenschappelijk onderzoek. De prijs wordt via de onderzoeksraad in beurtrol tweejaarlijks toegekend aan onderzoekers uit de ‘Humane Wetenschappen’, ‘Basis-, Natuur- & Toegepaste Wetenschappen’ en ‘Biomedische Wetenschappen’. Dit jaar waren de Biomedische Wetenschappen na zes jaar weer aan de beurt.
De jury is van mening dat de inzendingen van deze uitgave van hoge kwaliteit zijn. Zij letten op originaliteit, innovatie en focus. Natuurlijk moet ook de methodiek goed zijn en de impact van het onderzoek groot. Bovendien moet het gepubliceerd zijn in een vooraanstaand wetenschappelijk blad. Voor 2013 werden twee onderzoekers ex aequo met de hoogste eer bekroond. De Prijs Ignace Vanderschueren 2012 voor Biomedische Wetenschappen gaat naar dr. Claudia Spits voor haar doctoraatsproefschrift “(R)evolution in Preimplantation Genetic Diagnosis. Development and clinical application of different approaches to preimplantation genetic diagnosis for monogenic disorders” (promotor: prof. dr. Inge Liebaers, promotoren: prof. dr. Karen Sermon en dr. Martine De Rycke) en naar dr. Isabelle Houbracken voor haar doctoraat “Lineage tracing of pancreatic exocrine cell plasticity” (promotor: prof. dr. Luc Bouwens, co-promotor: prof. dr. Harry Heimberg).
Claudia Spits haar onderzoek kadert in de pre-implantatie genetische diagnose als alternatief voor de prenatale diagnose. De genetische diagnose van embryo’s wordt hierbij gedaan voordat ze in de baarmoeder van de patiënt worden geplaatst. Het doel van Isabelle Houbracken’ werk is om beter inzicht te krijgen in de betacelmassa expansie en cellulaire plasticiteit. Dit is van groot belang voor onderzoek naar diabetes en kan er toe leiden dat er in de toekomst minder donoren nodig zijn. Dit onderzoek past in de betaceltherapie-strategie van het diabetes research center van het UZ Brussel en de Vrije Universiteit Brussel.
De uitreiking van de Prijs Ignace Vanderschueren 2012 vindt plaats op donderdag 16 mei 2013, om 10u in gebouw A, auditorium 1, Campus Jette, Laarbeeklaan 103, 1090 Brussel. Een routebeschrijving vindt u op www.vub.ac.be/infoover/campussen. Foto’s van de winnaressen zijn te vinden op http://flic.kr/s/aHsjF1dQSP.

Perscontacten

Contacteer de perscontacten van de VUB

Mocht u er niet in slagen de gewenste contactpersoon te vinden, dan kunt u altijd contact opnemen met de persrelaties:
+(32) 473/96 41 37
sicco.wittermans@vub.ac.be