logo

U bent hier

Nieuw ziektemechanisme bij MS ontdekt

Mogelijkheden voor ontwikkelen behandelingen

Een medisch onderzoeksteam van de Vrije Universiteit Brussel heeft een nieuw ziektemechanisme bij multiple sclerose ontdekt. In het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences wordt het proces beschreven, dat bij mensen met multiple sclerose een verminderde bloedvoorziening van de hersenen veroorzaakt. De progressieve fase van multiple sclerose wordt veroorzaakt door een langzaam afsterven van de zenuwbanen in hersenen en ruggenmerg, maar de oorzaak hiervan is onduidelijk. Verminderde doorbloeding van de hersenen leidt bij proefdieren tot afsterven van zenuwbanen. De verminderende hersendoorbloeding bij mensen met multiple sclerose was tijdens het onderzoek te corrigeren door het toedienen van een endotheline-1 antagonist, wat de deur open zet voor een nieuwe soort behandelingen voor de ziekte.

Er bestaat geen behandeling tegen de progressieve fase van multiple sclerose (MS).  De aandoening kan in deze vorm direct beginnen (primair progressieve MS) of het manifesteert zich na enkele jaren van opstoten en herstel (secundair progressieve MS). Dit deel van de ziekte wordt veroorzaakt doordat de zenuwbanen langzaam afsterven. De oorzaak hiervan is niet duidelijk. 
De wetenschappers van de dienst neurologie het UZ Brussel en Center for Neurosciences (C4N) van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) verkondigen al jaren het idee dat MS niet een ziekte is van het immuunsysteem (de cellen van ons afweermechanisme), zoals praktisch iedereen denkt, maar van de astrocyten (cellen die de zenuwcellen ondersteunen) in hersenen en ruggenmerg. Slecht functioneren van de astrocyten zou kunnen verklaren waarom er lokale ontstekingshaarden ontstaan die het omhulsel (myeline) van de zenuwbanen aantasten (MS plaques), en waarom zenuwbanen progressief afsterven.
Het team onder leiding van Prof. dr. Jacques De Keyser heeft nu een nieuw ziektemechanisme bij MS beschreven, waarbij astrocyten in de MS plaques een stof produceren (endotheline-1) die bloedvaten doet samentrekken, waardoor de bloedvoorziening in de hersenen vermindert. Bij proefdieren leidt zo een verminderde doorbloeding tot het afsterven van zenuwbanen. 
Deze nieuwe bevinding zou dus een verklaring kunnen geven waarom zenuwbanen bij mensen met MS progressief afsterven, en is een mogelijke piste voor nieuwe behandelingen voor de ziekte. Het team coördineert momenteel een klinische studie met fluoxetine bij mensen met progressieve MS, met de bedoeling de progressie bij MS af te remmen.
Multiple sclerose is de meest voorkomende chronische neurologische aandoening van jonge volwassenen, en een belangrijke oorzaak van toenemende neurologische handicap. In West Europa lijdt ongeveer 1 op 1000 mensen aan de ziekte.
Literatuur
Proceedings of the National Academy of Sciences (2013;110:5654-5658.)

Perscontacten

Contacteer de perscontacten van de VUB

Mocht u er niet in slagen de gewenste contactpersoon te vinden, dan kunt u altijd contact opnemen met de persrelaties:
+(32) 473/96 41 37 
sicco.wittermans@vub.ac.be