logo

U bent hier

Exoskeletons in opmars

Mindervalide trapt WK af

Een mindervalide trapt het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië op donderdag 12 juni af met behulp van een exoskeleton. Dat is een uitwendig skelet dat de gebruiker fysiek helpt voor ondersteuning van het lichaam of voor revalidatie. Zulke robotachtige apparaten maakten in de afgelopen jaren een snelle ontwikkeling door. In België wordt er onderzoek naar verricht door de Vrije Universiteit Brussel en KULeuven.

Exoskeletons zijn draagbare robotpakken die met motoren in de gewrichten de gebruiker fysiek ondersteunen. Personen met bijvoorbeeld een complete dwarslaesie, zoals de triatleet Marc Herremans en de mindervalide persoon op het WK, kunnen met zo’n exoskeleton weer stappen.
Zelfs personen die na een beroerte of ruggenmergletsel de mogelijkheid verliezen om te stappen, kunnen in bepaalde gevallen revalideren door intensieve training met behulp van een exoskeleton. Omdat manuele therapie veel tijd en moeite kost, worden speciale staprevalidatierobots ontwikkeld die het proces versnellen. Mensen met een spierzwakte kunnen bijvoorbeeld geholpen worden met een ondersteunend exoskeleton. Ouderen zouden daardoor langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Dat is te vergelijken met een elektrische fiets die assistentie geeft bij het trappen. Maar ook mensen in de industrie of verplegend personeel kunnen met exoskeletons fysiek ontlast worden, waardoor ze gezonder kunnen werken.
De robotica-onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel ontwikkelt vergelijkbare ondersteunende roboticatoepassingen. Ze doet dit onder het peterschap van Marc Herremans. Marc Herremans mocht 1,5 jaar geleden met een Amerikaans exoskeleton rondwandelen. 
Aan de VUB ontwikkelt men de revalidatie-exoskeleton ALTACRO. Samen met de KULeuven, Sirris, SpaceApplications en Thomas More Kempen werkt de VUB ook aan een mobiel ondersteunende exoskeleton voor mensen met een spierzwakte binnen het IWT SBO MIRAD project. (http://www.mirad-sbo.be/).  Het National MS Center in Melsbroek en het Revarte revalidatie ziekenhuis begeleiden de ontwikkeling van het MIRAD exoskeleton. Zij vertalen de noden van de patiënten voor de ingenieurs.
Professor Dirk Lefeber leidt samen met professor Bram Vanderborght het onderzoeksteam aan de Vrije Universiteit Brussel.
“Op dit moment is de markt voor dergelijke toestellen klein; ongeveer 100 miljoen dollar. Maar volgens economische voorspellingen gaat de volledige omzet in gerobotiseerde prothesen en exoskeletons de komende drie tot vijf jaar sterk toenemen tot 1,5 miljard dollar. Bovendien zal de kennis op termijn in Vlaanderen kunnen worden ingezet worden om mensen met fysiek zware arbeid te helpen. Met lichte, ondersteunende exoskeletons kunnen in de toekomst letsels door overbelasting worden voorkomen.”
Informatie over het onderzoeksteam aan de VUB vindt u op: mech.vub.ac.be/multibody_mechanics.htm. Meer informatie vindt u op: http://techlogs.scilogs.be/index.php?op=printView&articleId=52&blogId=7. Illustraties en video’s zijn te verkrijgen bij de persdienst van de Vrije Universiteit Brussel.

Perscontacten

Contacteer de perscontacten van de VUB

Mocht u er niet in slagen de gewenste contactpersoon te vinden, dan kunt u altijd contact opnemen met de persrelaties:
+(32) 473/96 41 37 
sicco.wittermans@vub.ac.be