Professor Willem Elias neemt ontslag als decaan

Prof. dr. Willem Elias neemt vandaag ontslag als decaan van de Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel. Professor Elias vindt dat hij door de commotie rondom zijn persoon niet meer de onbesprokenheid heeft om deze functie te vervullen. Ook de heftige reacties op sociale media, die hem emotioneel hard raakten, spelen mee in zijn beslissing. De affaire was begonnen nadat Willem Elias in een emotionele bui na de dood van zijn vriend Steve Stevaert een controversiële post op Facebook plaatste. Deze riep een storm van reacties op. De Vrije Universiteit Brussel had zich al gedistantieerd  van de uitlatingen die de decaan had gedaan.

Willem Elias betreurt zijn uitlatingen op Facebook en hij verontschuldigt zich nogmaals tegenover alle slachtoffers van seksueel geweld alsook ten opzichte van de universitaire gemeenschap en de studenten in het bijzonder. Het laatste wat hij wou doen is verkrachting banaliseren. Hij blijft geweldpleging, in welke vorm dan ook, de grootste misdaad vinden.

Het bestuur van de Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen betreurt de kwestie ten zeerste.  In haar opleidingen Psychologie en Educatiewetenschappen leidt de Vrije Universiteit Brussel studenten op om op een respectvolle manier ondersteuning te geven aan mensen in moeilijke en traumatische situaties. De functie van decaan wordt met onmiddellijke ingang opgenomen door vicedecaan en psycholoog Caroline Andries.

Perscontacten

Contacteer de perscontacten van de VUB

Mocht u er niet in slagen de gewenste contactpersoon te vinden, dan kunt u altijd contact opnemen met de persrelaties:
+(32) 473/96 41 37
sicco.wittermans@vub.ac.be