Belgische kinderen eten structureel ongezond

Resultaten onderzoek gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Nutrition (IF 3.467)

In België voldoet het dieet van peuters en kleuters niet aan de maatstaven van een gezond voedingspatroon. Kinderen blijken veel te veel energie en eiwitten tot zich te nemen en te weinig vetten en vezels, zo blijkt uit onderzoek onder leiding van onderzoeker Koen Huysentruyt van de Vrije Universiteit Brussel. De resultaten zijn gepubliceerd in de European Journal of Nutrition

Eetgewoontes op jeugdige leeftijd hebben waarschijnlijk een belangrijke invloed op de lichaamsbouw en de gezondheid in latere levensfasen. Toch is de kennis over de eetgewoontes van peuters en kleuters nog altijd beperkt. Daarom voerde een team van de Vrije Universiteit Brussel onderzoek uit naar de dieetgewoonten van gezonde peuters en kleuters van 6 maanden tot 3 jaar oud, die representatief geselecteerd werden naar onder meer regio, geslacht en sociaaleconomische status van de ouders.
De onderzoekers stelden zich ten doel de belangrijkste bronnen van energie en macronutriënten – eiwitten, koolhydraten en vetten – van deze kinderen in kaart te brengen. Vervolgens analyseerden ze de uitkomsten met behulp van de nationale dieetsoftware Nubel, ten einde vast te kunnen stellen in hoeverre de resultaten in overeenstemming zijn met de officiële aanbevelingen van de Belgische overheid.

Meer moedermelk, minder zoetigheid
De conclusie luidt dat het dieet van peuters en kleuters in België niet voldoet aan de maatstaven van een gezond voedingspatroon. Kinderen blijken veel te veel energie en – vooral ook – eiwitten toegediend te krijgen. De consumptie van vetten ligt daarentegen op een te laag niveau. Ook bevat de voeding te weinig vezels.
Tijdens de eerste twee levensjaren is melk de belangrijkste voedingsbron. Hoewel een goede bron van vetten, bevat met name koemelk veel eiwitten. Wanneer eiwitten meer dan 15 procent van de energie-inname vormen, kan dat op den duur tot gezondheidsproblemen leiden.
Vanaf het eerste levensjaar eten kleuters steeds meer met volwassenen mee, waardoor ook gebak en snoep een substantiële bijdrage gaan leveren aan de hoeveelheid energie en macronutriënten die kinderen innemen. De onderzoekers denken dat het langer voortzetten van de borstvoeding ervoor kan zorgen dat de inname van energie en eiwitten zich langer op een gezond niveau handhaaft. Bij kinderen die de borstvoeding ontgroeid zijn, zouden ouders er door individueel voedingsadvies toe kunnen worden bewogen zich beter aan de voedingsrichtlijnen te houden.

Onderzoeker Koen Huysentruyt: “Minder eiwit in de voeding van de Belgische peuters en kleuters zou hen gezonder maken.”

Literatuur
Energy and macronutrient intakes and adherence to dietary guidelines of infants and toddlers in Belgium
Koen Huysentruyt • Dorothée Laire • Tom Van Avondt • Jean De Schepper • Yvan Vandenplas

Perscontacten