logo

U bent hier

Klimaatwetenschapper Wim Thiery in Forbes 30 under 30 Europe

“Meer dan ooit is klimaatonderzoek nodig”

 

De jonge klimaatwetenschapper Wim Thiery wordt door het Amerikaanse tijdschrift Forbes genoemd als 1 van de grote jonge vernieuwers in Europa. Als klimatoloog heeft de redactie van Forbes hem op de lijst van wetenschap en gezondheidszorg geplaatst. Hij is geboren op 16 januari 1987 in Ukkel. Dit jaar startte hij als professor aan de Vrije Universiteit Brussel op het departement Hydrology and Hydraulic Engineering, om er het onderzoek naar water en klimaat verder uit te bouwen.

 

Wim Thiery bestudeert met behulp van een mondiaal klimaatmodel de historische en toekomstige invloed van irrigatie op klimaat-extremen. Zijn modellen en satellietwaarnemingen voorspellen dat extreme weersomstandigheden in de toekomst zullen intensiveren. Op die manier draagt zijn werk bij tot de rapporten die het VN-klimaatpanel opstelt. Hij ontwikkelt daarnaast ook een plaatselijk waarschuwingssysteem voor Afrika’s grootste en gevaarlijkste meer, Lake Victoria. De extreme stormen doden daar jaarlijks meer dan drieduizend vissers.

“Meer dan ooit is onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering nodig, om mensen te waarschuwen voor potentiele desastreuze consequenties. De wijdverspreide irrigatie en de beperkte aanpassingsmogelijkheden van de lokale bevolking kunnen ervoor zorgen dat klimaatverandering en watertekort een enorm impact op mensenlevens hebben, vooral in ontwikkelingslanden,” vertelt Wim Thiery.  “Wetenschappelijk onderzoek is een fundamentele stap in de vermindering van dat effect. Ik ben dan ook sterk overtuigd van de noodzaak om klimaatonderzoek te doen en extreem gemotiveerd om hier zelf aan bij te dragen.”

 

Wetenschappelijke carrière

Na een studie filosofie aan de KUBrussel, Vrije Universiteit Brussel en KU Leuven, behaalde hij zijn tweede master in 'Terrestrische Ecosystemen en Global Change', een gezamenlijk masterprogramma aan de Vrije Universiteit Brussel en de KU Leuven. Van 2011 tot 2015 voerde hij als FWO-aspirant onderzoek naar de interactie tussen klimaat en de Grote Meren in Afrika met een regionaal klimaatmodel. Tijdens dit doctoraatsonderzoek aan de KU Leuven ondernam hij onderzoeksuitwisselingen met Montréal, Berlijn en Zürich, en voerde twee veldcampagnes uit naar Rwanda en de Congo, waar hij een weerstation installeerde op het Kivumeer. Sinds oktober 2015 is hij een ETH Zurich Postdoctoral Fellow in de groep Land-klimaat interacties. Dit jaar is hij aan de Vrije Universiteit Brussel gestart als professor op het departement Hydrology and Hydraulic Engineering.

 

Forbes

Elk twee jaar presenteert Forbes haar lijst met 30 Under 30 Europe. Naast duizenden onlinenominaties, kamden haar reporters Europa uit op zoek naar toonaangevende vernieuwers op alle gebieden. Vervolgens overhandigden ze hun lijsten aan panels van toonaangevende experts, die de uiteindelijke selectie maakten. Het resultaat: 300 van Europa’s beste jonge durvers in tien categorieën die de kunsten, financiën, technologie en nog veel meer omvatten. Sommige zijn bekende gezichten (zoals Sophie Turner, 20, oftewel “Sansa Stark” uit Game of Thrones), terwijl anderen op de achtergrond werken aan een toekomst waarin mensen kunnen leven op Mars (Karina Marshall-Goebel, 28). Maar hun overeenkomst is hun innovativiteit, leidinggevend op hun terrein en - als ware millennials - onbevreesd. 

Perscontacten

Contacteer de perscontacten van de VUB

Mocht u er niet in slagen de gewenste contactpersoon te vinden, dan kunt u altijd contact opnemen met de persrelaties:
+(32) 473/96 41 37 
sicco.wittermans@vub.ac.be