logo

U bent hier

Topstudenten dagenlang in cultuurbad metPhilippe Herreweghe en Stefan Hertmans

VUB, ULB, Ugent en EY bundelen de krachten met Collegium Vocale Gent

 

In het kader van het festival Collegium Vocale Crete Senesi 2017 selecteren VUB, ULB, UGent en Tomorrow’s Legacy program by EY Belgium elk 2 van hun topstudenten om gedurende 6 dagen ondergedompeld te worden in een cultuurbad, gemodereerd en geïnspireerd door Philippe Herreweghe en Stefan Hertmans. De topstudenten van de Vrije Universiteit Brussel zijn Hannah Pinson en dhr. Payam Ebrahimi. Hun Masterclass vindt plaats van 6 tot11 augustus 2017 in Toscane, Italië.

 

 

Hannah Pinson, geboren op 18/01/’94 in Mariakerke (Gent), behaalde in 2014 aan de VUB haar Bachelor of Science in de Fysica en de Sterrenkunde met grote onderscheiding.  Momenteel volgt zij het laatste jaar van de Master of Science in Fysica en de Sterrenkunde. Bovendien combineert zij deze studie met een andere masteropleiding, Applied Science and Engineering: Computer Science. Naast —uiteraard- een wetenschappelijke geest, heeft Hannah Pinson brede culturele interesses, en een zeer vlotte pen.

Payam Ebrahimi is op 21/04/’87 geboren in Teheran, Iran. Hij behaalde in 2011 aan de Islamic Azad University de academische graad van Bachelor of Computer Engineering – Hardware, na een studieduur van vier jaar. Momenteel is hij aan de VUB ingeschreven in het laatste jaar van de Master of Science in Applied Science and Engineering: Computer Science.

 

Vicerector onderwijs van de VUB Jan Danckaert is trots. “Beiden zijn uitzonderlijke studenten die zich tijdens de events van ons Honours Programme positief onderscheiden door hun zeer actieve participatie en inbreng, waarbij ze blijk hebben gegeven van een ‘open mind’, en van een grote bereidheid andere zienswijzen te willen ontdekken en begrijpen. We zijn er daarom van overtuigd dat zij een waardevolle bijdrage zullen hebben bij het ontwikkelen van een visie omtrent “de toekomst voor Europa.”

 

Philippe Herreweghe, artistiek directeur van het Festival, introduceert de studenten in de klassieke muziek, geeft toelichting bij de uitvoeringspraktijken en laat hen op een intense manier de muziek ondergaan via repetities en concerten met topmusici zoals Collegium Vocale Gent, Huelgas Ensemble; Edding Quartet, Roel Dieltiens, Alexei Lubimov, Storioni Trio of de solisten van het Antwerp Symphony Ochestra. Daarnaast neemt hij ruim de tijd om met de jongeren in gesprek te gaan over het belang van muziekcultuur binnen de Europese geschiedenis.

Schrijver, essayist en filosoof Stefan Hertmans praat met hen over cultuur als een wezenlijk onderdeel van de Europese identiteit en als mogelijke oplossing voor de uitdagingen waar een Europa in volle transitie vandaag mee geconfronteerd wordt.

Hierbij worden telkens andere invalshoeken en accenten gelegd, onder meer door tussenkomsten van Paul Scheffer (hoogleraar Wibautleerstoel voor Grootstedelijke problematiek aan de Universiteit Amsterdam en hoogleraar Europese studies aan de Universiteit Tilburg) of Francesco Illy (Europees ondernemer met een uitgesproken visie over kunst binnen (creatief) ondernemen).

Het was tenslotte al Winston Churchill die een pleidooi hield voor het belang van kunst en cultuur: toen de Engelse regering hem voorstelde een deel van het kunstbezit van de staat te verkopen, om de kosten van de oorlog te financieren, antwoordde hij :

Then what are we fighting for?” 

Drie universiteiten, 1 privé-initiatief en 1 belangrijke culturele speler werken op een unieke manier samen rond dit project. De universiteiten zijn vandaag meer dan ooit overtuigd van het belang van cultuur en van daaruit is de noodzaak ontstaan om de krachten te bundelen.

 

 

Meer info

Topstudenten Hannah Pinson en dhr. Payam Ebrahimi zijn via persrelaties VUB te bereiken.

 

 

Perscontacten

Contacteer de perscontacten van de VUB

Mocht u er niet in slagen de gewenste contactpersoon te vinden, dan kunt u altijd contact opnemen met de persrelaties:
+(32) 473/96 41 37 
sicco.wittermans@vub.ac.be