logo

U bent hier

ZORG2030 van start

UZ Brussel en Vrije Universiteit Brussel lanceren brede dialoog over de gezondheidszorg in de toekomst

 

Terwijl velen het eens zijn met de diagnostiek van onze gezondheidszorg, blijft veel bij het oude. Er verandert heel veel, maar weinig aan de fundamenten. En wat verandert, verandert (te) traag. Waar willen we met onze gezondheidszorg eigenlijk naartoe? Op 18 september geven het UZ Brussel en de VUB met ZORG2030 het startschot van een brede dialoog met de samenleving over de gezondheidszorg in 2030. Zij doen dit naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van het universitair ziekenhuis en van de 40 jaar aanwezigheid van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie op de campus Jette.

Wie ideeën heeft, kan die publiceren op het online dialoogplatform www.zorg2030.be. Het doel is om eveneens experts uit andere disciplines dan de zorg aan te sporen mee te denken: de ideeën en suggesties zijn ook welkom van ICT-ers, architecten, specialisten in facility management, onderwijs, administratie, (wetenschappelijk) onderzoek, ... Maar de dialoog wil meer zijn dan een loutere gedachtewisseling onder experts. Het initiatief wil ook patiënten - zij om wie het tenslotte allemaal draait of zou moeten draaien – aansporen om deel te nemen. Kortom, iedereen die van kortbij of van ver betrokken is bij de gezondheidszorg wordt uitgenodigd om mee te denken en te dialogeren.

In november vinden ook dialoogdagen plaats. Op 18 november dialogeren Nederlandstalige en Franstalige patiënten over de zorg in 2030. Daarnaast zijn er ook dialoogmomenten voorzien bij patiënten thuis. Zorgverstrekkers en andere betrokkenen komen op 24 ('s avonds) en 25 november (voormiddag) samen voor deze dialoog. Wie wil deelnemen, kan zich inschrijven via www.zorg2030.be.

De ganse denk- en dialoogoefening zal in de lente van 2018 uitmonden in een visiedocument dat de ideale kenmerken schetst van de gezondheidszorg van morgen, mét de focus op het respect voor en de steun aan de mens in nood. Het kan een duidelijk kader zijn dat zinvol is voor iedereen werkzaam in en betrokken bij de Belgische gezondheidszorg.

ZORG2030 wordt ondersteund door o.m. de Federale Neutrale Vereniging van Verpleegkundigen, VOKA Health Community, Zorgnet-ICURO, Kanaal Z, ZOPP Brussel (ZelfhulpOndersteuning en PatiëntenParticipatie - regionale antenne Brussel), en andere partners.

Volg ZORG2030 op Twitter via @ZORG_2030_SOINS en #zorg2030.

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met ongeveer 3.800 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor meer dan 30.000 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, meer dan 360.000 raadplegingen (excl. spoed) en meer dan 70.000 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. Meer info op www.uzbrussel.be.

De Vrije Universiteit Brussel bouwt al ruim 180 jaar mee aan een betere samenleving als een vooruitstrevende, vrij onderzoekende en kritisch denkende universiteit. Vanuit onze internationale hoofdstad Brussel zijn we verbonden met de wereld. Een onafgebroken streven naar kennis, inzicht en verlichting vormt de rode draad bij alles wat we doen op het vlak van onderwijs, onderzoek en maatschappelijk engagement. Tegelijk blijven we inzetten op een heel persoonlijke en democratische benadering die alle leden van de VUB-community sterker maakt, zodat ze succesvol hun rol kunnen opnemen in de wereld van vandaag en morgen. Meer info op www.vub.be

Perscontacten

Contacteer de perscontacten van de VUB

Mocht u er niet in slagen de gewenste contactpersoon te vinden, dan kunt u altijd contact opnemen met de persrelaties:
+(32) 473/96 41 37 
sicco.wittermans@vub.ac.be